Kaitsejõudude peastaabi staabiohvitseri leitnant Margot Künnapuu sõnul tuleb mõni naine kaitseväkke parema meelega kui mehed, kuid statistikat vaadates siiski suurt tungi pole.

Künnapuu lükkas ümber arvamuse, nagu tunneksid meeskaitseväelased põlastust rivitööd tegevate naiste vastu, pidades neid liiga nõrgaks, kirjutas ajaleht.

“Selleks meil ju ongi kõikvõimalikesse koolidesse sisse saamiseks testid ja muu kadalipp, mis tuleb läbida. Pigem suhtuvad põlastusega kaitseväe tegevteenistuses olevatesse naistesse tsivilistidest mehed, kellel asjast aimu pole,” sõnas Künnapuu.

Kindralmajor Ants Laaneotsa sõnul pole tal midagi selle vastu, et tegevteenistuses on ka naised, kuigi filosoofiliselt mõeldes pole tema sõnul sõjavägi naiste jaoks.

“Rahutingimustes on see siiski positiivne,” märkis Laaneots. “On ju päris loomulik, kui teatud erialadel töötavad naised. Mingil juhul ei taha ma naisi näha aga lahinguväljal. Ebaloomulik oleks, kui lahinguväljal tapetakse naisi. Samuti pole lahingutegevuse koormused kohaldatavad naise organismile ja neid pole ka vaja naistele panna,” ütles ta Eesti Päevalehele.

Avalikkusele tuntuim naine tegevteenistuses on eelmisel aastal “Robinsoni” seriaalis osalenud veebel Siiri Kuusmann, kes treenib vahipataljonis iga päev ajateenijaid.

Seda, et kogu maailmas on kaitseväes suhteliselt palju naisi, saab Laaneotsa hinnangul seostada naiste endi võitlusega võrdõiguslikkuse eest.

Kohustuslik ajateenistus on naistele ette nähtud Iisraelis.