Prints William tundis huvi eestlaste vastutusala ja kohalike elanikega läbisaamise vastu ning tänas Eesti kaitseväelasi panuse eest Afganistani turvalisuse tagamisel, teatas kaitseväe peastaap.

Kohtumistele järgnes tseremoonia Camp Bastioni uues osas, mille käigus taasavati mälestusmärk Afganistani operatsioonil langenud Briti sõjaväelastele. Tseremooniast võttis osa kokku üle 1500 liitlasvägede kaitseväelase.

"Me oskame austada ja mälestada langenuid, kuid kipume unustama neid, kes on elusana tagasi pöördunud," rääkis Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Riho Ühtegi.

Eilsetes sõnavõttudes tuletati kõrvuti teiste maade sõjameestega meelde ka eestlasi. "See pani mõtlema, kas ka Eesti ühiskond ei peaks tähistama päeva, mil austatakse meie veterane," ütles kolonelleitnant Ühtegi.

Kuigi mälestuspäeva tähistamine sai alguse Esimese maailmasõja lõpust, ei peeta sel päeval meeles ainult langenud sõdureid, vaid ka neid, kes on sõdadest elusana tagasi pöördunud sõltumata sellest, millisel poolel keegi sõdis, selgitas Ühtegi.

Ühtegi sõnul on tegemist traditsiooniga, mida Eestis tuntakse vähe. "Eile lisas sellele kindlasti olulist kaalu samale päevale langenud isadepäev. Paljudel meist on kodus lapsed, kes ootavad oma isasid pikisilmi koju," lisas Ühtegi.

Vaherahupäeva peetakse 11. novembril, sest sel kuupäeval, 1918. aastal kell 11 hakkas kehtima vaherahu I maailmasõjas.

Eestis tähistatakse vaherahupäeva Ühendkuningriigi saatkonna eestvedamisel ja kaitseväe toel igal aastal kaitseväe kalmistul. Samuti tähistatakse Eestis leinapäevana Vabadussõja vaherahu aastapäeva 3. jaanuaril.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.