Leppega panevad Ühendkuningriik ja Eesti paika strateegilised valdkonnad, milles soovitakse järgmistel aastatel koostööd tihendada.

Riigid seavad eesmärgiks suurendada enda kaitse- ja julgeolekupoliitika mõju, tehes koostööd kaitsepoliitiliste seisukohtade kujundamises ja nende väljendamises rahvusvahelistes organisatsioonides, seisab leppes.

Samuti soovitakse leppe järgi suurendada mõlema riigi kaitsevägede tõhusust ning arendada võimet viia läbi ühiseid sõjalisi operatsioone.

Täna Eestisse lühivisiidile saabunud Ühendkuningriigi kaitseministri Philip Hammondi sõnul hindavad britid kõrgelt Eesti kaitseväega Afganistanis saavutatud häid koostöösuhteid. „Oleme veendunud, et tihe koostöö jätkub ka tulevikus,“ ütles Hammond.

Tema sõnul loob ühiste kavatsuste lepe raamistiku Eesti ja Ühendkuningriigi sõjalisteks operatsioonideks tulevikus. „Usume, et meie koostöö NATOs ja ELis saab olema väga oluline mõlema riigi julgeoleku suurendamisel.“

Kaitseminister Reinsalu sõnul on Ühendkuningriigi kaitseministri visiit väga sümboolne. „95 aastat tagasi detsembrikuus oli Briti laevastik meile väga suureks abiks Vabadussõja alguspäevadel – Briti laevastik päästis situatsiooni Vabadussõjas,“ lausus Reinsalu. „Täna on Eesti ja Ühendkuningriik relvavennad Afganistani lahingmissioonil ning me oleme huvitatud edasisest väga tugevast koostööst,“

Kaitseminister lisas, et Suurbritannia kompanii osales tänavusel kaitseväe suurõppusel Kevadtorm ja ka järgmisel aastal on briti kaitseväealased meie õppusele oodatud.

Ühiste kavatsuste lepe annab üldise raamistiku konkreetseteks koostööprojektideks, mille jaoks koostatakse kolmeaastane tegevuskava. Ühtlasi hakatakse pidama iga-aastaseid kaitsekõnelusi, kus vaadatakse üle kaitsekoostöö hetkeseis.

Ühiste kavatsuste leppe järgi ühendavad Ühendkuningriiki ja Eestit pikaajalised ühised huvid ja väärtused ning riikidel on ühine arusaam julgeolekukeskkonnast. Samuti on kahe riigi kaitsevägede vahel tugev laiapindne koostöö ning sõdurid on võidelnud õlg-õla kõrval välisoperatsioonidel, seisab leppes.

Seni kehtinud kaitsekoostöö ühiste kavatsuste kokkulepe sõlmiti Ühendkuningriigi ja Eesti vahel 1994. aastal.