Laari sõnul on Prantsusmaa nii NATO kui Euroopa Liidu üks aktiivsemaid ja mõjukamaid liikmesriikide. „Eestil ja Prantsuse relvajõud teevad juba täna väga tihedat koostööd Balti riikide õhuturbemissioonil ning turvavad üheskoos mereliiklust Somaalia rannikul piraatide eest. Seetõttu on mõistlik astuda samm edasi ning viia valitsustevahelise koostööleppega kahe riigi vaheline kaitsekoostöö uuele tasemele,“ ütles Laar.

Täna allkirjastatud kokkulepe vahetab välja senise, 1994. aastast pärineva kaitseministrite vahelise kokkuleppe. Leppega pannakse paika kahe riigi vahelise kaitsekoostöö peamised valdkonnad, milleks on muuhulgas kaitseplaneerimise ja relvastushangete alane infovahetus, kaitseväelaste haridus ja väljaõpe ja küberkaitse.

Laari kohtumisel Prantsuse kaitseministri Longuet’ga olid kõne all ka Balti riikide õhuturbeoperatsiooni tulevik, küberkaitse alased küsimused ning Eesti kaitseväelaste osalemine koos prantslastega piraatlusevastasel operatsioonil Somaalia rannikul.

„Seejuures ei panusta Prantsusmaa mitte ainult regulaarselt oma hävituslennukitega Balti riikide õhuruumi kaitsmisesse, vaid tänasel kohtumisel avaldas kaitseminister Longuet ka toetust praeguse õhuturbelahendi muutmiseks alaliseks,“ sõnas kaitseminister Laar.

Laar külastas ka Prantsuse kaitseministeeriumi operatsioonide keskust, kus talle tehti ülevaade Prantsuse ja Eesti kaitseväelaste ühisest tegevusest piraatlusevastasel operatsioonil Somaalia rannikul ning käimasolevast Liibüa operatsioonist.

„Prantsuse sõjaväelased on igati rahul meie laevakaitsemeeskonna senise tegevuse ja kõrge professionaalsusega ning soovivad koostööd Eestiga jätkata ka järgmisel aastal,“ ütles Laar pärast operatsioonide keskuse külastamist.

Samuti esines kaitseminister Laar hommikul ettekandega Pariisi ülikoolis „Sciences Po“ korraldataval küberkaitse-teemalisel ümarlaual. Laar kohtub ka senaator Denis Badré’ga, kes on Prantsuse Senati Balti-Prantsuse sõprusgrupi esimees.