Avalduses rõhutavad ministrid Eesti ja Itaalia koostöö olulisust Euroopa rändesurve ja Vahemere piirkonna olukorra lahendamisel. Samuti toonitatakse vajadust tegeleda rändesurve algpõhjustega, vahendas siseministeerium.

„Esitatud avaldus annab meile võimaluse kaitset vajavate inimeste ümberpaigutamise ettevalmistustega jõudsalt edasi minna. Nii Eesti kui Itaalia nõustuvad, et ümberpaigutamise ettevalmistused peaksid toimuma võimalikult kiiresti,“ märkis siseminister Hanno Pevkur.

„Esimesel võimalusel soovime Itaaliasse lähetada Eesti ametnikud nii politsei, kaitsepolitsei kui sotsiaalvaldkonnast, kes koostöös kohalike ametkondadega tegelevad Eestisse saabuvate inimeste väljavalimisega,“ lisas minister.

Eesti ja Itaalia ühisavalduses on sätestatud Eesti õigus keelduda nende inimeste vastuvõtmisest, kes võivad olla ohuks Eesti julgeolekule ja avalikule korrale. Samuti on kirjas Eesti eelistus võtta vastu terviklikke perekondi ning kõige haavatavamaid gruppe – orbe, lapsi ja üksikemasid. Üksikasjalikumad küsimused lahendatakse edaspidise kahepoolse koostöö käigus.