Senine Eesti suursaadik Indias Viljar Lubi asus 15. veebruarist tööle uuele ametikohale majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantslerina. Lubi ise oma otsust kommenteerida ei soovinud ning andis selle õiguse edasi välisministeeriumile.

"Välisministeerium on alustanud uue saadiku määramist, mis toimub vastavalt välisteenistuse seadusele, mille kohaselt ei avalikustata suursaadiku kandidaadi nime enne tema nimetamist vabariigi presidendi poolt. Suursaatkonna ülesannete täitmine jätkub tavapäraselt ja tööd juhib kuni uue suursaadiku kohale jõudmiseni ajutine asjur," kirjeldas olukorda välisministeeriumi pressiesindaja. Välisministeerium on kinnitanud, et uue suursaadiku kandidaat on olemas, kuid millal ta ametisse asuda saab, ei ole veel teada.

Miks ja kuidas täpselt tekkis selline olukord just Indiaga, kus Eesti kodanikest laevakaitsjad on pehmelt öeldes keerulises olukorras ning millega seetõttu käsil ilmselt tavapärasest natuke komplitseeritum diplomaatiline asjaajamine, välisministeerium ei selgitanud.

Välisminstri Marina Kaljuranna sõnul juhib suursaadiku äraolekul saatkonda ajutine asjur, kellel on saadikuga sisuliselt võrdsed volitused asjaajamisel kohalike ametivõimudega. "Laevakaitsjate kaasuse lahendamine on ja jääb saatkonna prioriteediks," kinnitas Kaljurand.