Kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonna ülema major Peeter Tali sõnul hakkab Eesti kaitsevägi kinni maksma kahjusid, mida üksused on lahingutegevuse või muude sõjaliste operatsioonide käigus põhjustanud näiteks tsiviilelanikkonna hoonetele, aedadele, põldudele, liiklusvahenditele või koduloomadele, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Kahjude kiire ja pooli rahuldav hüvitamine näitab tsiviilelanikkonnale, et Eesti üksused ei ole ükskõiksed nende vara ja elatusallikate suhtes," rääkis Tali.

Tema sõnul on kahju mõistlik hüvitamine oluline võitmaks või säilitamaks kohalike elanike toetust. „Operatsioonipiirkondades tegutsedes üritab kaitsevägi vältida kahju tekitamist tsiviilelanikkonna varale, kuid paraku ei ole see lahingutegevuse käigus või muid sõjalisi operatsioone toime pannes alati võimalik," nentis Tali.

Missioonil olev üksus võib kahjutasuna korraga välja maksta kuni 50 000 krooni suuruse summa, ent nii suur väljamakse on väidetavalt pigem erandlik. „Summad ei ole märkimisväärsed ja jäävad paarisaja dollari raamesse."