Arvutikelmuses kahtlustatav Eesti kodanik Sergei Tšurikov anti USA ametivõimudele üle, ta saabus eile Georgia osariigi pealinna Atlantasse. Kohtunik andis käsu Tšurikov ka edaspidi vahi alla jätta pärast seda, kui prokurör väljendas kahtlust, et süüalune võib riigist põgeneda, vahendab BNS.

"Arvutihäkkerid, kes varastavad USA finantsvõrgustikest, tuleb kuritegude eest vastutusele võtta nii kodu- kui välismaal," ütles aseprokurör Lanny Breuer.

Valitsus otsustas tänavu mai alguses Tšurikovi ajutiselt Ameerika Ühendriikidele välja anda. Teda kahtlustatakse USA-s elektrooniliste sidevahenditega toime pandava kelmuse vandenõus osalemises, elektrooniliste sidevahendite teel toimepandud kelmuses, arvutikelmuse vandenõus osalemises, kahju tekitavas sissetungis arvutisse, sissetungis arvutisse teabe hankimise eesmärgil, sissetungis arvutisse kelmuse edendamise eesmärgil, identiteedivarguses raskendavatel asjaoludel ning juurdepääsuseadmega seotud kelmuses.

"Vaid ühe päeva jooksul rünnati krediitkaardisüsteemi vast kõige peenema ja keerulisema organiseeritud pettuse käigus läbi aegade," tõdes prokurör Sally Yates.

Ameerika Ühendriikide justiitsministeerium esitas tänavu 26. jaanuaril kirjaliku taotluse Tšurikovi väljaandmiseks. Harju maakohtu tänavu veebruari määrusega tunnistati Tšurikovi väljaandmine õiguslikult lubatavaks. Riigiprokuratuuri, keskkriminaalpolitsei ning USA õiguskaitseasutuste koostöö tulemusena peeti rahvusvahelise arvutikelmuse ning pangakaartide võltsimise ja võltsitud pangakaartide kasutamisega tegelenud grupp kinni mullu 6. mail.

Uurimisandmetel sai Tšurikov tunamullu novembri alguses ebaseadusliku ligipääsu kaudu RBS Worldpay arvutisüsteemidele juurdepääsu ühe Ameerika Ühendriikides asuva panga deebetkaartide andmetele. Saadud andmed edastas Tšurikov oma kaasosalisele Igor Grudijevile, kelle ülesanne oli võltsida saadud andmetega pangakaardid ning korraldada nendega sularaha väljavõtmine.

Vaid ühe päeva jooksul õnnestus meeste kaasosalistel Mihhail Jevgenovil ning Evelin ja Ronald Tsoil võtta erinevatest Tallinnas asuvatest sularahaautomaatidest erinevate isikute pangaarvetelt 10 000 krooni kaupa välja üle 3,5 miljoni krooni.

Riigiprokuratuuri andmetel oli tegemist rahvusvahelise pangapettusega, mille mõõtmed ulatusid üle Eesti riigipiiride ka paljudesse teistesse riikidesse, seetõttu oli kriminaalmenetlus antud juhtumi uurimiseks nii Eestis kui ka USA-s.

Mullu 6. novembril kinnitas Harju maakohus kokkuleppe, mille kohaselt mõisteti Tšurikov süüdi suures ulatuses maksevahendi võltsimises, suures ulatuses võltsitud maksevahendi kasutamises ning arvutikelmuses. Talle mõisteti karistuseks kuus aastat vangistust. Lisaks konfiskeeriti Tšurikovilt üle 3,5 miljoni krooni kriminaalselt teenitud tulu.
Grudijev mõisteti süüdi suures ulatuses kasutamise eesmärgil maksevahendi võltsimises, suures ulatuses võltsitud maksevahendi korduvas kasutamises ning arvutikelmuses ning teda karistas kohus viis aastat vangistust viieaastase katseajaga.

Jevgenov ja Evelin Tsoi mõisteti süüdi arvutikelmuses ja suures ulatuses võltsitud maksevahendi kasutamises, Evelin Tsoile mõisteti karistuseks kolm aastat vangistust kolmeaastase katseajaga ning Jevgenovile kaks aastat vangistust kaheaastase katseajaga. Ronald Tsoi mõisteti süüdi arvutikelmuses ja suures ulatuses võltsitud maksevahendi korduvas kasutamises, talle mõisteti karistuseks neli aastat vangistust viieaastase katseajaga.

Lisaks mõisteti Grudijevilt, Evelin ja Ronald Tsoilt ning Jevgenovilt välja kuritegelik tulu, mis ulatus enam kui 30 000 kroonist kuni 400 000 kroonini. Kuni selle hüvitamiseni jäi aresti alla kaks korterit.

Tšurikov asub kandma Eestis talle määratud karistust ning ta antakse Ameerika Ühendriikidele välja ajutiselt kriminaalmenetluse lõpuni, kuid mitte kauemaks kui üheks aastaks.