"Peame oluliseks, et Eestis oleks toimiv ja jätkusuutlik tervishoiusüsteem. Ühiskonna arenedes vajab tervishoiu korraldus jätkuvalt arendamist ja uuendamist," ütlevad arstide seltsi liikmed oma pressiteates.

Selle üle, kuidas ja mis suunas tervishoiukorraldust muuta, käib arstide sõnul Soomes aktiivne üldrahvalik diskussioon ning nende sõnul vajab ka Eesti vajab konstruktiivset diskussiooni tervishoiu tuleviku teemadel.

"Suurimateks väljakutseteks, millega tuleb arvestada on elanikkonna vananemine ja tööjõulise elanikkonna vähenemine. Tööjõu vaba liikumine ei lahenda neid probleeme ei Eestis ega Soomes. Ka Eesti ees seisavad põhimõtteliselt samad probleemid. Ka Eesti tervishoiusüsteemi areng on praeguseks jõudnud ummikusse," leiavad arstid.

"Loodame väga, et kõik streigi osapooled ja Eesti Vabariigi valitsus näitavad oma streigiaegsetes avaldustes üles euroopalikku poliitilist kultuuri. Loodame, et Eestis, nii nagu kõigis arenenud riikides leitakse streigi abil üles tõstetud probleemidele lahendused ilma osapoolte ultimaatumite, provokatsioonide ja intriigideta," ütlevad Soomes töötavad Eesti arstid.

Eesti Arstide Selts Soomes on asutatud aastal 2009. Selts ühendab Soomes elavaid ja töötavaid Eestiga seotud arste, hambaarste ja nende alade üliõpilasi.

Soomes on toimunud arstide streigid aastatel 1984 ja 2001. Meditsiiniõdede streigid on toimunud aastatel 1965, 1983, 1995 ja 2007. Viimane arstide streik aastal 2001 kestis viis kuud.

Arstide ja õdede streikide järel ei muutunud mitte ainult meditsiinitöötajate palk ja töötingimused, vaid need streigid andsid ka riiklikul tasemel tugeva tõuke meditsiiniabi kättesaadavuse ja patsientide õiguste parandamisele.