Omanimelise alpinismiklubi eestvedaja Jaan Künnapi sõnul oli neljal eesti alpinistil Austria reisikindlustused, mis hõlmasid kuni 6000 meetri kõrgusel ronimise kindlustamist. Kuna vallutamiseks plaanitud mäetipp oli 6064 meetri kõrgusel, tegid alpinistid ka teise kindlustuse. "Jah, neil oli topeltkindlustus," ütles Künnap. 

Mis kindlustusfirmadega täpsemalt tegu oli, ei öelnud Künnap. Samuti kinnitas välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov, et seda, millises firmas ja millistel tingimustel on eraisikutel kindlustus võetud, ei ole neil õigus avaldada.

Alpinist Kristjan-Erik Suurväli lisas vaid nii palju, et kui Austria Alpiklubi liikmed tahavad minna kõrgmägedesse, tuleb osta lisakindlustus. "See tuleb eraldi kindlustusseltsist, kes teeb nendega koostööd. See on nii-öelda Austria kindlustussüsteem." Suurväli lisas, et väga paljudel eestlastel, kes mägedes käivad, ongi aastaringne Austria kindlustus, milles on olemas päästepakett ning näiteks soodustused. Missugune kindlustuspakett täpsemalt oli neljal eestlasel, selle kohta ütles Suurväli, et ta ei saa antud teemal midagi rääkida.

Kindlustus maksab 130 eurot 

Nädala pärast suundub sama mäetippu vallutama Austria Alpiklubi eestlasest liige, kelle sõnul maksab ta klubile aastamaksu 71 eurot. Liikmemaks sisaldab kuni 6000-meetristel mägedel ronimise kindlustust ning mitmeid soodustusi. Kuna tegemist on üle 6000-meetrise mäega, on vaja teha lisakindlustus ehk topeltkindlustus. "Viimati, kui ma maksin selle topeltkindlustuse, maksin juurde võib-olla umbes sama palju. Kokku oli umbes 130 eurot."

Kindlustus sisaldab nii transpordi-, päästmis- kui ka meditsiinikindlustust. "Me oleme saanud kindlustusest abi 2012 aastal Pamiiris. 4000 meetri peal viidi helikopteriga jalaluumurruga inimene ära ja mingeid probleeme ei olnud. Kindlustus maksis, õigel ajal õiged summad ja inimene sai abi."

Kuna mehel on Austria kindlustus, suhtleb ta lisakindlustuse saamiseks kindlustusfirmaga KNOX, mis on rahvusvaheliselt tuntud kindlustusselts. "Kui kõik (neli eestlast – toim.) olid Austria Alpiklubis, siis neil on sama kindlustus." Koostööle viitab ka KNOXi kodulehel olev Austria Alpiklubi logo ning Austria Alpiklubi kodulehel viide KNOXi kindlustusele.

KNOXi kindlustusega ei õnnestunud Delfi toimetusel reede õhtu seisuga ühendust saada.

Välisministeeriumile teada oleva info põhjal peaksid nelja eestlase kindlustuse piirmäär ja tingimused võimaldama kulude katmist.