"Eesti Kultuuri Koda kingib oma riigile sünnipäevaks kultuurivaldkondade pikaajalise tegevusplaani. Selleks algatame liikumise EESTI 200, mille raames alustame kultuuritegijate mälupanga loomist ja visiooni ettevalmistamist," seisab originaalse EESTI 200 liikumise tutvustuses.

"Täpsus on aus. Täpsuse huvides oleme sunnitud lisama, et liikumist Eesti 200 kujundanud arutelude juures ei ole viibinud ühtegi neist tublidest isikutest, kes on alla kirjutanud eile ilmunud poliitilisele manifestile," teatavad MTÜ Eesti Kultuur 200 eestvedajad avalikus kirjas, pidades silmas enda kunstirühmituse kooskäimisi. "Nõustudes küll sellega, et e-riik Eestis kipub ajale jalgu jääma, teame siiski, et internet ja Google toimib kogu meie riigis ning soovitame seda kasutada ka poliitilise manifesti autoritel," jätkab rühmitus ironiseerimist.

Liikumise eestvedaja Kärt Summatavet ütles, et temaga pole Eesti 200 manifesti autorid ühendust võtnud. "Kirjutasin neile eile ka kirja, aga senini pole vastatud," sõnas ta. Kuigi ta loodab koostööle nimeküsimuse lahendamisel, sõnas ta, et kaks sama nimega liikumist samal tegevusväljal tegutseda ei saa.

Eesti 200 liikumine algatati 2015. aasta suvel ning sarnaselt eile avalikkuse ette tulnud poliitliikumisega, koondab kunstirühmitus poolsadat eestimeelset ning tulevikku vaatavat vabatahtlikku. Omajagu on sarnane ka mõlema liikumise sügavam mõte - kes me oleme ja kuhu me lähme?

Sarnane nimekaaperdusskandaal tabas 2014. aastal Kristiina Ojulandi, kui ta tuli välja oma uue erakonnaga, millele pani nimeks Ühtne Eesti. Seda nime kandis juba aga 2010. aastal lavale jõudnud No99 teatrietendus "Ühtne Eesti". Lõpuks otsustas Ojuland nimekuju Rahva Ühtsuse erakond kasuks.

Nimesarnasus ei ole jäänud märkamata, näiteks Twitteris nimetab üks kasutaja Eesti 200 manifesti algatajaid loomevarasteks, huligaanideks ning tehtud tööd plagiaadiks.

Vaata ise: