Varivalitsuse idee on mitte praeguse valitsuse tööd peegeldada, vaid anda neile alternatiivne käsitlus ja tutvustada reforme, mis on vajalikud Eesti tulevikku puudutavate sõlmprobleemide lahendamiseks.

Eesti 200 reformikava näeb ette suurte muutuste tegemist riigijuhtimises ja tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonnas, Eestile ambitsioonika majandusarengu plaani loomist, haridus- ja teadusinvesteeringute pika plaani loomist, transpordi ja liikuvuse taristu kujundamist ning kogukondade Eesti kujundamist.

Varivalitsus koosneb väljakutsepõhistest meeskondadest, mitte ministeeriume juhtivatest ministriportfellidest. Varivalitsus hakkab kogunema kord nädalas ja tutvustab oma koosseisu tänasel pressikonverentsil.

„Meie valitsuse ülesehitus peegeldab meie nägemust valdkondadest, mis vajavad Eestis suuri muutusi ja pikaajalist planeerimist. Me tahame lõpetada ministeeriumite silotornide põhise riigivalitsemise ning asendada selle väljakutsepõhise juhtimisega ja ühtse riigiaparaadiga,“ ütles varivalitsuse peaminister Priit Alamäe.