"Kui Eesti Keskerakond sõlmis vähestki dialoogi võimaldava sisult ja vormilt üldsõnalise koostööleppe erakonnaga Ühtne Venemaa, süüdistasid IRL-i poliitikud meid ülekohtuselt Eesti välispoliitilisele kursile vastutöötamises," ütles Eesmaa Delfile. "Minu teada küll Eesti välispoliitilise kursi hulka ei kuulu Venemaaga võimalikult pingeliste suhete jätkamine."

Uiguuri naiste konverentsi korraldamist pärast IRL-i ministrite kohtumisi dalai-laamaga, eriti arvestades Hiina tavatult kriitilisi hinnanguid sellele, võiks hoopis põhjendatumalt käsitleda Eesti välispoliitilisele kursile pidevas vastutöötamises, vastas Eesmaa Delfi küsimusele, kuidas mõjub Eesti ja Hiina suhetele Juku-Kalle Raidi poolt korraldatav uiguuri naiste konverents Eestis.

"Koalitsioonivalitsus on ju deklareerinud nn ühe Hiina poliitika järgimist. Seega on tegemist koalitsioonivahelise probleemiga, kas tahtmatus või koguni tahtlikus kooskõlastamata jätmises, mis tuli ju välja ka seoses dalai-laama visiidiga."

Eesmaa lisas, et on viimane aeg need välispoliitiliselt väga olulised küsimused selgeks vaielda. "Eesti huvidele vaevalt et vastaks veel ühe ÜRO julgeolekunõukogu vetoõigust omava alalisliikme põhimõttelisse ebasoosingusse sattumine," kardab Eesmaa Eesti ja Hiina suhete võimalikku halvenemist. Paraku on sedalaadi poliitilistel probleemidel olulised majanduslikud ja meile äärmiselt negatiivsed tagajärjed, lõpetas Eesmaa.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma aseesimehe Juku-Kalle Raidi eestvedamisel toimub Tallinnas 24.-26. septembril IV rahvusvaheline uiguuri naiste seminar.

Seminari peaeesmärk on viia läbi konstruktiivne foorum, et arutada uiguuri naiste olukorda Ida-Turkestanis, mis asub Loode-Hiinas.
Samuti tutvustada ja välja töötada uiguuri naiste inimõiguste ja demokraatia põhimõtted ning julgustada neid aktiivsemalt nendes osalema.

Rahvusvahelised eksperdid, parlamendiliikmed, akadeemikud ja inimõiguste aktivistid teevad ettekandeid ja koolitusi demokraatia ja inimõiguste teemal.

Tiibetlased ja uiguurid kannatavad enim Hiina sanktsioonide all.