„Praegu kehtiva põhikirja järgi me, jah, arvame nad välja,“ lausus Eesmaa, kelle sõnul ei pea selleks juhatus eraldi kogunema. „See on üsna automaatne. Kui otsus on juba jõus, siis see täpselt nii lähebki.“

Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk selgitas samas, et süüdimõistva kohtuotsuse korral tuleb erakonna liige küll erakonnast välja arvata, kuid see otsus jõustub põhikirja järgi alles siis, kui erakonna juhatus on selle kinnitanud, ja automaatne välja arvamine pole võimalik. See tähendab, et Toobal ja Laasi jätkavad erakonna liikmetena kuni juhatuse kogunemiseni, mis ei pruugi juhtuda enne kongressi.

Järgmise nädala pühapäeval toimuval kongressil kavatseb Keskerakond aga põhikirja muuta nii, et kriminaalkaristuse saanud erakonnaliikmeid ei heidetaks enam automaatselt välja. „Juhul, kui kongressil lähevad läbi need põhikirja muudatused, siis tulevikus on sellistel juhtudel juhatusel ja ka volikogul võimalus ja õigus neid asju uuesti üle kontrollida ja [välja] arvata juhul, kui süüdimõistetu või teistel põhjustel ära läinud inimene seda tahab, aga see pole automaatne,“ rääkis Eesmaa.

Toobal ja Laasi heidetakse praegu Eesmaa sõnul küll erakonnast välja, kuid pärast kongressi on neil võimalik püüda uuesti erakonda astuda. „See oleneb süüdistuskokkuvõttest, see oleneb kriminaalsest teost, neid on võimalik siis arvestada ja võrrelda,“ sõnas Eesmaa ja lisas, et ilmselt tuleb erakonda naasmiseks süüdimõistetutel volikogu ees oma otsust põhjendada. „See on natukene aukohtu moodi.“

Kui aga juhatus enne kongressi ei kogune – ja Toobali sõnutsi tema teada ei kogune –, siis võib juhtuda, et Toobali ja Laasi puhul võetakse arvesse juba muudetud põhikirja ehk neid automaatselt välja ei visata, vaid antakse võimalus enda kaitseks ja erakonda jätmise nimel erakonna juhtorgani ees sõna võtta.

Eesmaa märkis, et Keskerakonna praegune põhikiri on teiste erakondadega võrreldes kriminaalkaristuse saanud liikmete suhtes kõige radikaalsem, kuna veel vaid IRL-is kuulub kriminaalkaristuse saanu automaatselt väljaviskamisele.

„Toobali puhul on muidugi veel ka see, et ta on peasekretär, nii et tema määras ametisse ja valis teiste hulgast välja erakonna esimees Edgar Savisaar, nii et siin on kindlasti ka temal oma sõna öelda,“ lausus Eesmaa. Toobali väljaviskamisele Savisaar praeguse põhikirja järgi kätt ette panna ei saa ja ühtlasi ei saaks Toobal ja Laasi praegu välja visatuna ilmselt erakonda naasta enne kongressi ega seetõttu juhtorganitesse kandideerida.

Toobalil ja Laasil tuli lahkuda ka riigikogust: Toobal astus riigikogu liikme kohalt tagasi ise paari päeva eest ning tema asemel asus riigikokku tööle Anneli Ott. Laasi heidetakse välja ilmselt täna tuleva riigikogu juhatuse otsusega, tema asemel pääseb riigikokku Oudekki Loone.

Kriminaalkuriteos mõisteti riigikohtus süüdi ka Keskerakond kui juriidiline isik. Eesmaa sõnul koguneb erakonna juhatus arvatavasti esmaspäeval, et arutada, mida see otsus erakonna jaoks tähendab. Ühtlasi tuleb arutada, kuidas ja millal makstakse ära erakonnalt rahalise karistusena välja mõistetud 10 000 eurot.