Eesmaa hinnangul võiks liidrikoha kuni sügisel toimuvate presidendivalimisteni üle võtta opositsiooniliider Mohamed ElBaradei, kes siis koha nooruslikule ja karismaatilisele juhile edasi annab. “Maailma liidrite tunnustus ElBaradeile on kindlasti kiirem tulema, kui rahvusvahelises mõttes vähetuntud poliitikule. Ta on üsna ideaalilähedane vahevalitseja. Lõppkokkuvõttes peaksid olema võimalikult vabad ja demokraatlikud valimised ja siis juba Egiptuse rahvas ise otsustab, kes ja kuidas jätkab,” kommenteeris Eesmaa Delfile.

Eesmaa hinnangul võib see tuua tänavatele aga Mubaraki toetajad, kes uute valitsejate puhul rünnaku alla satuksid ja neid on Eesmaa sõnul suhteliselt palju. “Arvestades seda, milline režiim on Egiptuses valitsenud, võib arvata, et isegi kuni keskastme juhtideni leidub neid, kes on Mubarakile ustavad. Nad teavad, et kui valitakse uus president, siis tuleb põhimõtteline platsi puhastamine. Tekivad igasugused protsessid, hakatakse neid süüdistama korruptsioonis,” arvas Eesmaa, kes võrdles Mubaraki toetajaskonda Iraagis valitsenud Saddam Husseini kaaskonnaga, mis ulatus ka kohalike liidriteni.

Kodusõda on juba alanud?

“Kui nüüd olla väga madala valuläviga, siis võib ju öelda, et kodusõda on mingil määral juba on alanud,” sõnas Eesmaa ja lisas, et juhul kui opositsioon killustub üha rohkem ja Mubaraki poolehoidjad jäävad teda pooldama, siis võimalus suuremaks kodusõjaks iga päevaga kasvab.

Juhul, kui opositsioon laguneb, on Eesnaa arvates Mubarakil ja tema poolehoidjatel sellest kriisist isegi võimalus välja tulla. “Seda enam, et ta on vahetanud valitsust, vahetanud peaministrit ja öelnud, et järgmistel valimistel ta enam ei kandideeri. Kui Egiptuse rahvas ja ennekõike protestijad sellest lausungist rahunevad, siis on see võimalik,” märkis välispoliitikaekspert.

Eesmaa ütles, et egiptlaste temperamendi tõttu ta viimast varianti reaalseks ei pea.

Lõplikuks otsustajaks on armee

Väga otsustav on Eesmaa sõnul armee käitumine. “Siiamaani on armee käitunud üsnagi adekvaatselt. Nad on püüdnud kaitsta nii inimesi kui ka objekte nii palju kui on võimalik,” märkis Eesmaa.

“Kui oleks armee läinud protestijate poolele, siis oleks asi otsustatud.” Eesmaa sõnul on karta, et Egiptusest tuleb ka edaspidi ärevaid uudiseid, sest protestijad on andnud Mubarakile lahkumiseks, mis eriti tõenäoline ei ole, aega homseni. Vastasel juhul on protestijad ähvardanud marssida otse presidendi palee juurde.

“Selle peale võib armee võtta vastavad kaitsepositsioonid, mis aga võib tähendada seda, et verevalamine jätkub ja võib-olla isegi eskaleerub. Esimene etapp on homme ja selle nädala lõpp ja siis juba paistab, mis edasi saab,” lõpetas Eesmaa.