Eesti Päevaleht otsustas mis iganes motiividel levitatavat juttu ametlikest allikatest kontrollida ja pöördus Tallinnas asuva USA saatkonna poole järelepärimisega. Päevaleht esitas neile fakti, et Krossi USA viisa on tühistatud, ning palus selgitada, mis põhjusel seda tehti.

Kirjalikult vormistatud vastuses ei pannud saatkonna pressi- ja kultuuriatašee James Land fakti iseenesest kuidagi kahtluse alla, kuid ta keeldus reeglitele viidates põhjuste kohta küsitud selgituste andmisest.

“Viisainformatsiooni puudutavad regulatsioonid keelavad spetsiifilise info avaldamist spetsiifilise viisataotleja kohta. Seetõttu ei saa USA saatkond kommenteerida teie küsimuses tõstatatud spetsiifikat,” märkis Land.

Land lisas aga tähendusrikk täienduse: “Olles eda öelnud, tahaksime siiski lisada, et ükskõik milise inimese viisastaatust puudutavaid otsuseid ei tehta kergekäeliselt ning need langetatakse ainult pärast põhjalikku asjasse puutuva USA immigratsiooni seadusandluse kaalumist, nii nagu see kehtib iga üksikul juhul.”

Roheliste nimekirja teise numbrina ja võimaliku siseministrikandidaadina valimisteks valmistuv Kross teatas, et pole sellisest asjast ise midagi kuulnud ning kogu jutt tundub talle pahatahtlik. “Ma olen käinud USA-s viimase aasta jooksul, pakun, umbes üheksa korda. Käisin viimati USA-s jaanuaris,” ütles ta, ja lisas, et mingeid probleeme tal siis küll ei esinenud.

Turismieesmärgil USA-d külastavatel Eesti kodanikel viisat vaja pole, kuid tihedatel reisijatel ning pikema perioodi vältel USA-s viibida soovijatel on vaja enne reisi saatkonnas vormistada viisa.