Julgeoleku eksperdi kinnitusel on sel kevadel Eestis tööd alustada plaaniv Sputnik Vene riikliku meediaagentuuri Rossija Sevodnja tütarettevõte, mis tegeleb pooltõdede ja valede levitamisega.

"Sputniku ainuomanik on Vene riik ja selle juht Dmitri Kiseljov on Vene riiklikus meedias toodetava läänemaailma vastase narratiivi kujundaja ja käilakuju. Kiseljov on tuntud otseetris kõlanud avaldusega, et Venemaa võiks muuta USA radioaktiivse tuha hunnikuks," ütles Kross.

Krossi sõnul ei suvatse Sputniku meeskond isegi eitada, et tegemist on propaganda-, või Moskvast vaadatuna "vastupropaganda" instrumendiga. "Sputnik on Vene üleilmse porpagandakampaania suhteliselt uus element. Ta loodi novembris 2014 selleks, et "võidelda agressiivse propaganda vastu, mida praegu maailmale söödetakse", vahendas Kross Kiseljovi sõnu.

Kiseljov on alates märtsist 2014 Euroopa Liidu sanktsioonide all kui valitsuseropaganda keskne kuju, kes toetas Vene vägede Ukrainasse viimist. "Läinud aastal külmutas Suurbritannia Rossija Sevodnja pangakontod Inglismaal, põhjendades seda Kiseljovi kontrolli rolliga agentuuris," rääkis Kross.

Uuring: Sputnik edastab äärmiselt kallutatud informatsiooni

"Sputniku üks esimesi "uudislugusid" algas niimoodi: "NATO on korduvalt süüdistanud Venemaad seotuses Ukraina kriisiga, kaasa arvatud väited, et Venemaa on saatnud tanke ja vägesid konfliktipiirkonda. Kuid ükski neist väidetest pole toetatud mingite tõenditega." See lause peaks ajama naerma kõik, kes on sotsiaalmeedias kohanud Vene trollide lõputut jauramist, kuidas mitte midagi pole mitte kunagi tõendatud," kirjeldas Kross Sputniku väiteid nagu Vene vägesid pole Krimmis, pole Ukrainas, venelased ei pommita haiglaid, ei kasuta kobarpomme, ei lase alla reisilennukeid jne.

Sputnik ei tee ajakirjandust ega tooda uudiseid. Sputnik esitab heal juhul hoolega valitud pooltõdesid, mis toetavad Vene valitsuse poliitikat, või halvemal juhul valetab ja fabritseerib läänevaenulikku jama.
Eerik-Niiles Kross

"Ühesõnaga, Sputnik ei tee ajakirjandust ega tooda uudiseid. Sputnik esitab heal juhul hoolega valitud pooltõdesid, mis toetavad Vene valitsuse poliitikat, või halvemal juhul valetab ja fabritseerib läänevaenulikku jama," leidis Kross

Ta tõi näite, kuidas 30. jaanuaril avaldas Sputnik loo Soomes väidetavalt toimunud massidemonstratsioonist pagulaste vastu ja vastudemonstratsioonist pealkirjaga "Lõhenenud Soome", mille lugu illustreeris foto "meeleavaldusest", mis tegelikult oli foto soomlaste rõõmukogunemisest hokivõidu puhul Venemaa üle.

"Sputnik väitis, et Merkel tunnistas Krimmi Venemaa osana, et Prantsusmaa süüdistas Türgit koostöös ISIS-ega, et USA lasi alla Malaisia reisilennuki jne. Viimased paremad palad Sputnikult on väide, nagu oleks paavst öelnud, et Putin on ainus mees maailmas, kes kaitseb kristlasi, ja et Valge maja põhiline välispoliitikainstrument on terrorism," tõi ta hulganisti näiteid.

"Euroopa poliitika uurimise keskuse hiljutine kontentanalüüs võtab Sputniku pakutava kokku nii: "Kanal pakub äärmisel kallutatud informatsiooni". Isegi Venemaa suhtes üldiselt suhteliselt pehme Saksa ajaleht Die Zeit ütleb Sputniku kohta lihtsalt "osa Venemaa infosõjast Lääne vastu"," märkis Kross.

Kross soovitab mitte lasta Sputnikul Eestis tegutseda

"Kui Eesti valitsusasutused ei leia sobivat seadusepügalat, mille alusel Sputnikut Eestisse mitte lubada, siis soovitan uuesti otsida. Sputnik on osa hübriidsõjast. Hübriidsõda sõditakse ajudega ja leidlike meetoditega," lausus Kross.

Tema hinnangul on üks hübriidsõja võte ära kasutada Euroopa õigusriiklust selle õigusriikluse enda vastu. "Tullakse "ajakirjandusväljaandega" turule ja kui selle tegevust proovitakse piirata, siis karjutakse "sõnavabadus", "demokraatia", "tsensuur", "me pakume alternatiivset uudisvoogu". Sisuliselt - me nõuame, et te lubaks meil valetada ja viha õhutada, sest seda katab meediavabadus," osutas Kross Sputniku taktikale.

Soovitan esiteks Sputnikut Eestis mitte tegutseda lasta. Kui selleks puudub julgus või ei leita formaalset alust, siis tuleks rakendada vähemasti täielikku valitsusasutuste boikotti.
Eerik-Niiles Kross

"Soovitan esiteks Sputnikut Eestis mitte tegutseda lasta. Kui selleks puudub julgus või ei leita formaalset alust, siis tuleks rakendada vähemasti täielikku valitsusasutuste boikotti. Sputniku veebilehtedega tegeleb sellisel juhul loodetavasti küberkaitseliit," lausus Kross.

Veebruari alguses Lätis aktiivselt tööd alustanud Sputnik plaanib Eestis uudisteportaali avada sellel kevadel. Arvestades Sputniku tausta, on Eesti ametiasutused seisukohal, et neid ei saa käsitleda osana ajakirjandusest. Seda näitab ka senine üsna leige koostöö.

Uudisteportaali Sputnik Eesti avamine on planeeritud 2016. aasta kevadele," kinnitas portaali pressiesindaja Marina Pavlenko. Millal täpsemalt, Pavlenko reedel öelda ei soovinud.