Ta lisas hiljem toimunut kommenteerides, et ka Soome ja Ungari presidentide kongressisaalist lahkumist, mis toimus Ilvese äraminekust mõni aeg hiljem, võis käsitleda kui protesti märki lavalt kõlanud valeliku ajalookäsitluse vastu, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Eenmaa, kes kõneles kongressil eestlaste nimel ja eesti keeles läks oma ettekande lõpul üle vene keelele mainides, et seda keelt mõistab enamus saalis olijaid ka ilma tõlketa. Tõlkest loobumine oli Eenmaa poolt väga vajalik, sest näiteks setode nimel kõnelnud Õie Sarve jutust jäeti sünkroontõlketa see osa, mis käsitles Setumaa lõhestatust.

Eenmaa ütles vene keeles, et “mul on väga kahju meie ilusa peo ärarikkumise pärast”. Eenmaa vihjas Vene föderatsiooni riigiduuma väliskomisjoni esimehe Konstantin Kossatšovi Eestit laimavale kõnele, mille vastu protesides lahkus saalist Toomas Hendrik Ilves.

“Meil on toimunu pärast väga häbi, sest võin riigikogu saadikuna tunnistada — siit lavalt kõlas Eesti kohta vale,” nentis Eenmaa oma kõne lõpus.

Vaheajal võttis Ivi Eenmaa vastu mitmete rahvaste toetusavaldusi, kus nii talle kui Toomas Hendrik Ilvesele avaldati tunnustust resoluutse käitumise eest.

Samuti piirasid Eenmaad paljude telekanalite reporterid, kes soovisid kuulda moonutamata tõde nii Kossatšovi poolt mainitud pronksiöö sündmuste kui Eesti olukorra kohta.