Määruse eelnõu, mille siseministeerium on saatnud kooskõlastusele rahandusministeeriumile, kehtestab käesolevaks aastaks politseiametnike palgaastmetele vastavad kuupalgamäärad, kuupalgamäärade diferentseerimise alused, teenistusastmetasu suurused ning samuti lisatasude maksmise alused ja ulatuse, vahendab BNS.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et kolme ameti ühendamisel 2010. aastal ei ühendatud palgasüsteeme, seetõttu on ametis palgad politsei ja piirivalve valdkonnas olnud erinevad. Alates käesolevast aastast rakendatakse politsei- ja piirivalveametis ametikohtade hindamisel põhinevat palgasüsteemi, millega kehtestatakse politsei ja piirivalve valdkonna ametnikele üks astmestik.

Ka suurendab eelnõu ametipalga osakaalu kogupalgas. Nii kasvab politseiametnike astmepalga osakaal kogupalgas keskmiselt 65 protsendilt 83 protsendini ning teenistusastmetasu osakaal väheneb kümnelt protsendilt neljale protsendile. Keskmiselt tõuseb astmepalga osakaal palgas 17 protsenti.

Teenistusastmetasu osakaal palgas langeb keskmiselt kuue protsendi võrra.

Eelnõu kehtestab kokku 17 palgaastet.

Kokku on kõigil palgaastmetel 3987 politseiametnikku, kelle palgatõusuks kulub kokku 4 734 180 eurot.

Esimesel ehk kõige madalamal palgaastmel (580 eurot) ei ole ühtegi politseiametnikku ning viimasel ehk 17. astmel (2150 eurot) on vaid üks politseiametnik, kelle palk ei tõuse. Samuti ei tõuse palgad 2. ja 16. palgaastmel (vastavalt viis ja seitse politseiametnikku).

Kõige rohkem ehk 1243 politseiametnikke on kolmandal palgaastmel, mille palgamäär on 670 eurot. Nende palgatõusuks kulub 1 092 928 eurot. 96 protsenti palgatõusuks ette nähtud rahast läheb piirivalvuritele, patrullpolitseinikele ja liikluspolitseinikele, kelle osakaal antud palgaastmel on 93 protsenti.

Viiendal palgaastmel on 920 politseiametnikku, selle astme palgamäär on 801 eurot. Selle astme politseiametnike palgatõusuks kulub 1 081 609 eurot, millest 92 protsenti läheb piirkonnapolitseinikele, uurijatele, noorsoopolitseinikele ja vanempiirivalvuritele, kelle osakaal palgaastmel on 84 protsenti.

Palgaastmel neli (732 eurot)on 422 politseiametnikku, kelle palgatõusuks kulub 180 510 eurot. Sellest millest 64 protsenti läheb avariipolitseinikele, koerajuhtidele, väärteomenetlejatele ja kiirreageerijatele, kelle osakaal palgaastmel on 43 protsenti.

Palgaastmel seitse (932 eurot) on 382 politseiametnikku, kelle palgatõusuks kulub 468 950 eurot, millest 73 protsenti läheb vanemuurijatele, kelle osakaal palgaastmel on 73 protsenti.

Palgaastmel üheksa (1047 eurot) on 326 politseiametnikku, kelle palgatõusuks kulub 478 492 eurot. 66 protsenti sellest läheb eriasjade uurijatele, piirkonnavanematele ja juhtivuurijatele, kelle osakaal palgaastmel on 73 protsenti.

Ülejäänud palgaastmetel jääb politseiametnike arv vahemikku 186-24.

Ka näeb eelnõu ette võimaluse politseiametnike ametikohtadele palgamäärasid diferentseerida ning määrata lisatasusid. Samas märgitakse eelnõu seletuskirjas, et lisatasude osakaal üldiselt langeb ja seda palgamäära kasvu arvelt.

Lisatasudest suureneb regioonitasu ja lisandub kõrgendatud riskiga tööde lisatasu.

Seni on regioonitasu makstud Ida-Virumaal töötavatele politseiametnikele (välja arvatud piirivalvebüroo töötajad) ja Lõuna prefektuuri idapiiri kordonis töötavatele politseiametnikele 63 eurot ja 91 senti kuus ning Põhja prefektuuri (välja arvatud piirivalvebüroo) politseiametnikele 31 eurot ja 96 senti kuus.

Eelnõu näeb ette, et alates käesoleva aasta 1.jaanuarist makstakse Ida-Virumaal töötavatele politseiametnikele (välja arvatud piirivalvebüroo) ja Lõuna prefektuuri idapiiri kordonis töötavatele politseiametnikele regioonitasu 80 eurot kuus ning Põhja prefektuuri politseiametnikele 100 eurot kuus. Samuti saavad regioonitasu saamise õigus ka Põhja prefektuuri piirivalvebüroo politseiametnikele.

Kõrgendatud riskiga tööde lisatasu makstakse eelnõu kohaselt patrull- ja vaatlustegevuse eest piirivalves, menetlus- ja julgestustoimingute eest kriminaalpolitseis ning korrakaises patrulli, piirkonnatöö, liiklusohutus ja eriüksuse töö eest. Lisatasu suurus on 25 eurot kuus.

Kõrgendatud riskiga töö eest hakkab lisatasu saama kokku 2750 politseiametnikku.

Seletuskirja kohaselt tõuseb kõiki kolme komponenti arvesse võttes politseiametnike palk sõltuvalt valdkonnas 5-14 protsenti.

Seletuskirja kohaselt kulub politsei- ja piirivalveametis palkade, regioonitasude ning kõrgendatud riskiga tööde lisatasu maksmiseks kokku 4 734 180 eurot, sellest palga ja regioonitasu tõusuks kulub 3 628 680 eurot ning kõrgendatud riskiga tööde lisatasuks 1 105 500 eurot.

Palgatõus jõustub tagasiulatuvalt käesoleva aasta 1. jaanuarist.