Üleeile otsustas EELK kirikuvalitsus, et 14 aastat Narva Aleksandri kogudust teeninud Villu Jürjo saadetakse järgmise aasta algusest pensionile, kirjutab Põhjarannik.

Järgneval ööl kirjutas Jürjo avalduse, kus palus end vabastada alates 4. novembrist koguduse õpetaja ametist.

Päeval enne seda oli ta oma kabinetis koguduse juhtkonna koosolekul Viru praostkonna praostile Peeter Kaldurile käega näkku löönud.

Tallinna abipraost Arho Tuhkru selgitas Delfile, et EELK Konsistooriumil otsustas teisipäeval oma kirikuvalitsuse koosolekul Villu Jürjo arvata reservi.

"Konsistoorium otsustas peatada õp Villu Jürjo ametiülesannete täitmine Narva koguduses 4. märtsist ja nüüd järgnes reservi arvamine," ütles Tuhkru. "Auväärne on kui vaimulik arvatakse emerituuri või siirdutakse emerituuri east ja teenetest johtuvalt."

Tuhkru sõnul on lubamatu, et inimesed ei suuda oma käitumist kontrollida ning tarvitavad vägivalda nii sõnadega kui tegudega. "Hoolimatut vägivalda ei saa välja vabandada," sõnas Tuhkru.

Jürjoga on ka varem olnud seotud skandaalidega. Näiteks käesoleva aasta juunis kirjutas Eesti Ekspress, et Jürjo ei oska täpselt öelda, miks ta Narva luteri kiriku ehitusel garanteeris koguduse nimel hiiglaslikku, 5,5 miljoni kroonist (351 000 eurost) laenu ning viis kiriku pankroti äärele.

Projektijuht on omastamise ja võltsimise pärast kohtu all ning ehitusettevõte ootab endiselt tehtud tööde eest tasu. EELK viis 2013. aastal läbi revisjoni, mille järgselt kutsuti Jürjo koguduse juhatuse liikme kohalt tagasi ning kogudust asus juhtima Peeter Kaldur.