"Kuigi tänaseks on jäänud kõigile pigem see tunne, et president Kersti Kaljulaid ilmaliku presidendina kirikuga kuidagi ei suhestu, oli tema eile lõppenud Harjumaa visiidi ametlikus kavas Risti kiriku ja koguduse külastus," kirjutab Viilma facebookis.

"President tutvus koguduse tööga, mis on aktiivselt kohaliku kogukonnaga seotud, tutvus kirikus tehtud restaureerimistöödega, süütas küünla Risti kirikuaeda rajatud surnult sündinud laste mälestusplatsil (Vaikuse Laste Rahupaik), tutvus Risti koguduse poolt vastu võetud pagulasperega ning leidis aga kõneleda koguduse elust ja tegvusest õpetaja Annika Laatsi ja koguduse aktiivi teiste liikmetega kogudusemajas kohvilauas."

President Kersti Kaljulaid on esimene Eesti riigipea, kes keeldus oma ametisse nimetamise päeval tema auks korraldatavast tänujumalateenistusest. Kaljulaid ei osalenud ka advendikontserdil, kuhu EELK peapiiskop kutsus valitsuse ja riigikogu liikmed, riigi võtmeisikud ning välisriikide saadikud.

Praeguseni pole teada, kas president kaasab vabariigi aastapäeva ja jõulude tähistamisel kirikut. Ajalehele Meie Maa antud intervjuus ütles Kaljulaid, et kirikus käimine ja jõulud ei kuulu kokku.

Vestluses osalenud Mart Soidro tõdemusele, et jõulude juurde kuulub kirikus käimine, reageeris president Kaljulaid hüüatusega: "Ei käi! Kuule, jõul on üks vana sõna, mis seostub pööripäevaga."

Kui teine intervjueerija Andrus Kivirähk väljendas heameelt, et Eestil on lõpuks ilmalik president, kostis Kaljulaid: "Igaühel peab vabadus olema. Ja usuvabaduse teine pool on uskumatuse vabadus."