"Klass omaette sellepärast, et möödunud kümnendiga on Eesti elanike ametlik arv langenud 75 816 inimese võrra. Selle tulemusega võistleb Ansip vaid Mart Laari 90-ndate aastate valitsustega," selgitas Savisaar vene Delfile oma seisukohti.

Valimised on läbi, triumfeerisite Tallinnas. Miks pealinna vene valija, kui ta üldse hääletab, siis valdavalt Keskerakonna ja isiklikult teie poolt?

Mitte ainult Tallinnas, vaid me saime üle kogu Eesti kõige rohkem hääli. Valijad toetasid meid, sest me kaitsesime nende huvisid – töökohad, palgad ja hinnad, väljarände leevendamine. Need huvid on ühesugused nii eestlastel kui ka venelastel. Venelased on sellest ehk isegi paremini aru saanud aga eestlased tulevad kiirel sammul järele. Tallinnas toetas Keskerakonda rohkem eestlasi kui Reformierakonda ja sotsiaaldemokraate. Keskerakond võitis valimised lisaks Tallinnale ja Ida-Virumaale aga ka sellistes eestlaste tugeva enamusega maakondades nagu Valgamaal, Pärnumaal ja Lääne-Virumaal. Keskerakond on seni paraku ainus partei, kes suudab Eestis ajada kõikide inimeste toimetuleku ja terve Eesti arengu poliitikat.

Kas eesti- ja venekeelse elanikkonna lähenemine on mõeldav? Mida selle saavutamiseks vaja oleks?

Lähenemine pole mitte ainult mõeldav ja vajalik, vaid just praegu see ju toimubki. Panite tähele, et nö Eesti asja ajamisega rahvusküsimuse esiplaanile seadnud IRL ei saavutanud sellega mingit edu. Teine rahvusteemale keskendunud erakond Konservatiivne Rahvaerakond ei ületanud aga isegi Tallinna linnavolikogu künnist. Nagu muide ka Vene marurahvuslik nimekiri Rodina. Rahvusküsimus on Eesti poliitikas maha käinud, mis tegelikult tähendabki just seda, et poliitilised barjäärid eestlaste ja venelaste vahel on madalamad kui kunagi varem pärast Eesti taasiseseisvumist.

Kas olete võimeline tunnistama poliitiliste oponentide plusse, saavutusi? Tooksite ka näited?

Teeksin seda kindlasti ja heameelega kui neid oponente ja nende saavutusi ainult oleks. Ansipi kaheksa ja pool aastat peaministrina on siiski klass omaette, mitte aga ametiaja pikkuse tõttu, vaid pisut teise nurga alt - möödunud kümnendiga on Eesti elanike ametlik arv langenud 75 816 inimese võrra. Selle tulemusega võistleb Ansip vaid Mart Laari 90-ndate aastate valitsustega.

On teil sõpru poliitikute seas?

Loomulikult on. Ka teistes parteides. Ja mitte ainult Eestis.

Teil on suur poliitiline kogemus. Keda eesti poliitikutest võite nimetada perspektiivikateks?

Eelkõige näen tugevat järelkasvu Keskerakonnas. Aga ma loodan, et ka teistes parteides on talente, keda täna veel pole märgatud. Liiga varase äranimetamisega võib inimeste karjääri ka ära sõnuda. Võtame kasvõi Sven Mikseri, keda veel kaks aastat tagasi peeti nooreks ja lootustandvaks, kuid selle avalikult kuulutatud suure ootusega ehk osaliselt rikutigi tema võimalusi.

Kas kauaaegne võimul olemine ohustab erakonda?

Erakondi on erinevaid. Keskerakonnale ja meie juhitud Tallinnale on pikk võimulolek ainult kasuks tulnud. Reformierakonna ja ka tema valitsetava Eesti kohta ma sedasama aga ei ütleks.

Teie elu kõige huvitavam periood senini? Miks just see?

Esimene armastus, sest see on kordumatu.

Suudaksite te käituda nii, nagu nt Boriss Jeltsin omal ajal, kui esines TVs ja ütles, et läheb erru? Oleksite valmis esitama tallinlastele järglast?

Oskan sellele vastata ehk siis kui ma jõuan Jeltsini vanusesse võimult lahkumisel. Praegu olen selgelt liiga noor.

Te ei paista just kõige sõbralikum välja. Kuidas iseloomustaksite end, millist iseloomujoont peate kõige tähtsamaks ja miks?

Võibolla olen ma liiga tähelepanelik. Näiteks vaatasin, kuidas te Delfi ja Päevalehe “debatil” mulle küsimust esitasite. Muidugi mind häiris, et te selle maha lugesite. Ma ei ütleks, et ka see teie praegune küsimus oleks kõige sõbralikum.

Minu iseloomujooni kirjeldavad aga minu konkurendid niigi suure himuga. Jätan selle töö neile ka edaspidi.

Teil on talu. Kas õunamahla ka teete?

Jah, teen küll. Aga mitte ainult õunamahla.

Kas tohib ka delikaatseid asju küsida?

Ikka tohib. Iseasi, mida ma nende küsimuste peale vastan. (Vene Delfi küsis konkreetsemalt, kas Savisaare elus on praegu naine, kes on talle väga oluline. "Kahjuks konkreetset vastust ei tule," öeldi linnavalitsusest.)

Kui seisate kord jumala ees, mida ütlete talle?

Oleme jumalaga seni väga hästi läbi saanud – mina pole seganud teda ja tema mind. Juhuse avanedes ma tänaksin teda selle eest.