Tallinna tuiksoonele lennujaama ja uue raudteejaama lähedale rajatav Euroopaski unikaalne vaateratas hakkab Eestile turismitulu tooma alates oktoobrist, teatab EAS pressiteates. Eestvedajatel on ambitsioon jõuda Eesti seni kõige külastatavamate atraktsioonide etteotsa, saavutades juba avamisejärgsel aastal üle 300 000 piletiga külastaja, kellest umbes 15% (45 000) on väliskülastajad.

Toetusena antav 1,44 miljonit eurot moodustab vaateratta projekti kogumaksumusest 45%. Lisaks rajab ettevõtja omavahenditest veel Eesti suurima 6000-ruutmeetrise meelelahutus- ja vabaajakeskuse kogu perele. Selle sisuks on 10 meetrit kõrge ronimislinnak, 360° 4D kino, teaduskeskus ja batuudikeskus. Vaateratas, mis paigaldatakse hoone katusele, on unikaalse lahendusega Euroopas ning avab Tallinnale vaate 120 meetri kõrguselt.

Super Skyparki eestvedaja Alar Kajari sõnul on vaaterattad olnud Euroopa pealinnades külastajamagnetid juba üle sajandi. „Lõpuks saab ka Tallinn endale väärilise atraktsiooni – aasta läbi töötava ilmastikukindla vaateratta, mis tõstab inimese 120 meetri kõrgusele merepinnast ja pakub imelist panoraamvaadet vanalinnale, merele, aga ka Ülemiste järvele ja lennuväljale. Vaateratas on teletorni järel kõrguselt teine vaateplats Tallinnas – seda tänu nutikale asukohale Sossi mäe otsas kaubanduskeskuse T1 katusel. Katusel asuvaid vaaterattaid on maailmas seni vaid viis ja need asuvad kõik Aasias,“ kirjeldas Kajari.

Ehitamiseks on leping sõlmitud Hollandi tootjaga Mondial, kes on ehitanud aastakümneid vaaterattaid Ameerikasse, Aasiasse, Austraaliasse ja ka Euroopasse – nende kuulsaim vaateratas töötab juba alates aastatuhande vahetusest Pariisis Concorde`i väljakul.

Piletihind tuleb Kajari sõnul taskukohane – alla 10 euro. Sõit kestab kuni 12-15 minutit, mille jooksul jõuab teha mitu tiiru. „Ootame kõiki romantikuid ja põnevuseotsijaid vabaajakeskusse ja vaaterattale Eestit imetlema juba alates oktoobrist,“ lisas Kajari.

Senine investeerimine pereturismi on end Tarmo Mutso sõnul hästi õigustanud. „Näiteks AHHAA keskus on külastajate arvu poolest Eestis Tallinna Loomaaia järel teisel kohal, suutes olla tugevaks reisimotivatsiooniks,“ ütles Mutso. „Paljud lätlased on esimest korda Eestisse tulnud just AHHAA keskuse pärast, ERMi valmimine ja uued hotellid andnud Tartule lisatõuke ning ööbimiste arv ülikoolilinnas on viimase paari aastaga kolm korda kasvanud, tuues kokkuvõttes meile kõigile tulu,“ selgitas EASi turismiarenduskeskuse direktor.

Pereatraktsioonide toetusmeedet rahastab Euroopa regionaalarengu fond.