"Poliitika järgneb alati majandusele. Kui hakkavad arenema majandussuhted, toimub nihe ka poliitilistes suhetes. Konfrontatsioon on viimasel ajal selgelt taandumas. Dmitri Medvedevi võimuletulek tähendab ratsionaalsemat lähenemist, kaasa arvatud välispoliitikale," ütles erakonda Õiglane Venemaa esindav parlamendisaadik.

Ponomarjovi hinnangul etendas teatud rolli kahe riigi vaheliste kontaktide elavnemises Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese visiit Moskvasse 9. mai üritustele. "Visiidi toimumine oli iseenesest teatud signaal, teatud sümbol. Aga poliitikas määravad niisugused sümbolid väga palju. See oli õige samm, mis ütles, et ollakse valmis lähenema," rõhutas duumaliige.

Venemaa tehnoparkide tööd kureeriv Ponomarjov kinnitas, et Skolkovos rajatava suure teadus- ja tehnikakompleksi uksed on avatud ka Eesti firmadele. "Meie riigid on omavahel tihedalt seotud. Minu meelest on olemas avar ruum Vene-Eesti ühisettevõtete ja -projektide loomiseks. Ning sel juhul saavad kompaniid pretendeerida Skolkovo projektis ettenähtud pretsedenditute soodustuste paketile," ütles saadik.

Ponomarjov, kes on ühtlasi innovatsioonilise arengu instituudi hoolekogu esimees, rõhutas, et Venemaa on alati suure tähelepanuga jälginud Eesti e-valitsuse kogemusi ning praegu jätkab ID-kaardi tehnoloogiate ülevõtmist ja juurutamist.

Riigiduumas infopoliitika-, IT- ja sidekomiteesse kuuluv saadik kinnitas BNS-ile, et Venemaa on huvitatud kahepoolsest koostööst Eestiga küberkaitse ja küberkuritegevuse tõrje vallas. "See oleks väga kasulik kogemus," leidis Ponomarjov.

Kommenteerides Eesti kahtlusi, et 2007. aastal Eestit tabanud küberrünnakute taga oli Venemaa, ütles duumasaadik: "Väga võimalik, et sellega olid seotud Venemaa organisatsioonid. Kuid kas ka riiklikud struktuurid? Arvan, et mitte. Meil on arvukalt patriootliku ja natsionalistliku suunaga noorteühendusi. Neile oleks see jõukohane. Kuid jutt ei käi siiski mitte koordineeritud aktsioonist, vaid spontaansest rahva protestist," toonitas Ponomarjov.