Riigiprokurör Heili Sepa sõnul on siin kaks põhjust.

Nimelt muutis seadusandja Sepa sõnul vahepeal karistust karmimaks. "Teine on see, mis laadi riigisaladust inimene lekitas," ütles Sepp.

Kokkuleppemenetluses taotleski Sepp Dressenile 16 aasta pikkust karistust. Sepp märkis, et seni teadaolevalt on see kõige rangem kokkuleppemenetluses tehtud otsus.

Ühtlasi mõistis kohus Dressenilt ja tema abikaasalt Viktorialt välja kriminaaltuluna saadud 142 900 eurot ning konfiskeeris Dressenitelt läbiotsimise käigus leitud sularaha üle 23 000 euro erinevas valuutas.

Sepa sõnul kujunes väljamõistetud tulu kriminaalmenetluse käigus kogutud tõenditest. "Osaliselt võeti neilt ära sularaha - üle 20 000 euro väärtuses erinevas valuutas ja ülejäänud osa, üle 120 000 euro, katteks on arestitud nende korter ja kolm kontot," rääkis Sepp. "See on nende otsustada, kust nad selle raha võtavad."

Sepp lisas, et otsuse täitmise käigus selgub, kas arestitud varad katavad selle nõude. "See võib nii olla, aga see ei pruugi nii olla," sõnas ta.

Kui Aleksei Dressen on alates veebruaris toimunud kinnipidamisest olnud vahi all, siis Viktoria Dressen on vabaduses. Tal on teine tõkend – keeld oma elukohast lahkuda.

Viktoria Dressenile mõisteti karistuseks kuus aastat vangistust viieaastase katseajaga.

Dressenite kaitsjate avaldamist ei pidanud Sepp vajalikuks. Otseselt saladus see tema sõnul küll pole, kuid kuna kohtuistung oli kinnine, siis ei pidanud ta advokaatide nimede avaldamist vajalikuks.

Harju maakohus mõistis 2009. aastal endise kõrge riigiametniku Hermann Simmi süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises ning mõistis talle liitkaristuseks 12 aasta ja 6 kuu pikkuse vangistuse.