Doktor Peeter Mardna suhtub haiguste alternatiivvõtetega ravimisse ülimalt skeptiliselt, kirjutab Pealinn.  "30 protsenti haigustest (siin ei peeta silmas vähki ning teisi väga raskeid haigusi – toim) on iseparanevad javiis protsenti inimestest põhineb füüsiline viga mõttetegevusel – nende juhtumitega alternatiivmeedikud kiitlevadki," võtab Mardna kokku imeliselt paranenute edulood. "Ülejäänud 60-70 protsendist vussiläinud juhtumitest lihtsalt ei räägita."

Kahjuks Eesti riik inimesi ravitsejate eest ei kaitse, kuigi rangelt võttes tohib igasuguse haiguste raviga tegelda vaid kutsetunnistusega arst. Alternatiivmeditsiin ei ole aga seaduse mõistes tervishoiuteenus, vaid äritegevus, seetõttu riiklikul tasandil kontroll nende üle ei ole.

"Meil puudub ülevaade antud teenuse osutajatest ning ühtlasi õigus teostada nende üle järelevalvet," ütleb sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste. Seega on alternatiivravi pakkujatel võimalik tegutseda üsna vabas vormis ja üsna väikese, põhiliselt ainult moraalse vastutuse koormaga. Rääkimata sellest, et enamik ajab oma "äri" mustalt ehk ei maksa riigile ka selle eest mitte mingeid makse.

Vastutusele saab alternatiivravitsejat võtta karistusseadustiku paragrahvide 118-124 alusel, mis reguleerivad tervise vastaseid süütegusid.

"Juhul kui puudub alus kriminaalmenetluse alustamiseks ehk siis alternatiivmeditsiini teenuse osutaja tegevuses puudub kuriteo koosseis, on kahju saajal võimalik pöörduda kohtusse tsiviilhagiga kahju hüvitamiseks," mainib Paluste.

Saladuslik koostisosa ja teaduslik läbimurre

Alternatiivravitsejad kasutavad oma toodete või ravivõtete reklaamimiseks mitmeid kõlavaid loosungeid nagu näiteks "saladuslik koostiosa" või "iidne ravimeetod", "imepärane tervenemine", "teaduslik läbimurre" (kuigi teadusega pole neil mingit pistmist – toim). Lisaks kuulutavad need ravitsejad tihti, et ravivad oma ravimiga "igat sorti vähki" – kuigi ükski ravim ei mõju kõigile vähivormidele.
• Samuti kuulutavad nad, et nende ravimid on "mittetoksilised ehk pole mürgised", "nad ei tee sind haigeks" ning on "naturaalsete koostisosadega". Samas on mitmeid looduslikke taimi, mis pole inimestele ohutud.
• Lisaks väidavad vähiravitsejad, et vähk on ainult sümptom, mitte haigus, ning et vähk tuleneb valest toitumisest, stressist või keskkonnast. Loomulikult teevad nad klientide ülevõtmiseks aktiivset antireklaami tavameditsiinile, väites, et see nõrgestab organismi.
• Ameerikas võivad inimesed, kes usuvad, et on saanud alternatiivravipakkujatelt petta, pöörduda oma juhtumiga FBI-sse.