Tööõigusalane nõustamine toimus detsembris 20 tööpäeval. Nõustatute arv oli sellel perioodil kokku 412, kellest otseselt töötuid oli 75. Pöördujate koguarvust moodustavad eestlased 32 ja vene keelt kõnelevad isikud 68 protsenti, ehk siis eestlasi oli 130 ja vene keelt kõneleivad isikuid 282, teatas Raepress.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on käesoleval raskel majanduslikul perioodil linna poolt töövõtjatele tasuta pakutav õigusabiteenus väga vajalik. „Pöördujatest, kes veel ei olnud töötud, kaotab lähiajal, ehk siis jaanuarist-märtsini töö umbes 90-95 protsenti,“ lausus Mutli.

„Pöördujate ootus on, et neile kõik suusõnaliselt ära selgitatakse, vaatamata sellele, et välja on pandud hulgaliselt infomaterjale. Harvad ei ole juhud, kui pöördujal ei ole vaja õigusabi, vaid pigem psühholoogi, ärakuulajat, lohutajat.“

Abilinnapea lisas, et ligikaudu 90 protsenti vene keelt kõnelevatest pöördujatest ei valda riigikeelt ka tavasuhtluse tasemel, millest on omakorda tingitud see, et ei saada aru näiteks tööandja poolt antud teatistest, töölepingu ja tööraamatu kannetest ning tööturuameti poolt väljastatud dokumentidest. „Need pöördujad ei ole võimelised koostama ise dokumente, tihti isegi töölepingu lõpetamise avaldusi, rääkimata töövaidlusavaldusest või -hagist,“ selgitas Mutli.

Enim küsimusi tuli järgmistest valdkondadest: töölepingu lõpetamine 268 korral, sh koondamise küsimus 71 juhul; saamata palgad ja hüvitised 131 juhul; tööturuteenused 97 juhul; töölepingu muutmine 65 juhul.

Tööõigusalased konsultatsioonid algasid Tallinna linnavalitsuse infosaalis ettevõtja infopunktis alates 1. detsembrist. Nõustamine toimub elava järjekorra alusel. Konsultant vastab küsimustele, mis puudutavad töölepingut, puhkust, töötasu, aga ka kollektiivseid töösuhteid.

Peale selle võib sealt saada infomaterjale tööturuameti ja töötukassa teenuste kohta. Vastuvõtuajad on esmaspäeval kell 8.15–18.00, teisipäeval, kolmapäeval, neljapäeval kell 8.15–17.00, reedel kell 8.15–14.00.