Michalit umbusaldada soovivate sotsiaaldemokraatide kõik 19 liiget on Michali umbusaldusavaldusele oma allkirja andnud, ent vaja on veel kahte, et umbusaldusavaldus oleks ametlikult sisse antud.

Keskerakondlased ei taha Michalit umbusaldada, vaid nõuavad ka IRLi toetust. Keskerakonnast kevadel lahkunud viis riigikogu liiget, kes on moodustanud Demokraatide ühenduse, aga venitavad samuti Michali umbusaldamise toetamisega.

Eile nõudis demokraatide ühenduse esimees Rainer Vakra sotsidelt ametlikku kirja, mille järel demokraadid võtavad seisukoha, kas anda oma allkirjad Michali umbusaldusavaldusele või mitte. Eile õhtul esitasid siis sotsiaaldemokraadid neile umbusalduse teksti koos 19 allkirjaga.

"Oleme veendunud, et kuna justiitsministri ümber toimuv on halvanud kogu valitsuse töö, tuleks ministril end ise taandada," teatas Vakra eile õhtul.

Enne umbusaldamise otsust kohtuvad Demokraatide ühenduse liikmed tema sõnul Michali endaga. "Kolmapäeva hommikul kohtume justiitsminister Kristen Michaliga, et nõuda ministrilt uurimist, mis poleks mitte aus, vaid ka näima aus. Küsimus on selles, kas uurimine näib aus olukorras, kus justiitsministri juhtumit uurib temale alluv prokuratuur," lisas Vakra.

Ta lükkas ka tagasi sotsiaaldemokraatide vihjed, et ei keskerakondlased ega demokraadid ei taha Michalit umbusaldada, sest liiga paljudel neist on endal võimuorganitega mingid jamad kaelas.

Vakra ise sattus talvel olukorda, kus praegune Nõmme linnaosavanem Erki Korp esitas prokuratuurile avalduse, mille kohaselt Vakra on seotud Valdeku kooli radiaatorite kadumisega. Vakra lükkas kõik selleteemalised kahtlustused tagasi.

"Elukaaslasega linnaosa rahade eest Floridas rannaliival "jokk" ususeminaril käinud Erki Korpi prokuratuurile esitatud avaldus seoses malmradiaatori kadumisega Valdeku gümnaasiumist jäigi taaskord keskerakondlikuks sopaga loopimiseks. Mulle pole esitatud mitte mingit kahtlustust ja olen vaid tunnistajana aidanud kaasa juhtumi kiiremale lõpetamisele," teatas Vakra.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Arno Põder kinnitas Vakra sõnu. Keskkriminaalpolitsei on Põdra sõnul praeguseks selles kriminaalasjas enamiku vajalikest uurimistoimingutest teinud. Samas selgus uurimise käigus, et toiminguid on vaja teha ka Saksamaal ja selleks on kavas esitada õigusabipalve, mille vastuse laekumine võib võtta aega.

Praeguse seisuga on Põdra sõnul kuriteokahtlustus omastamisele kaasaaitamises esitatud ühele inimesele, kes pole avalikkusele laiemalt tuntud.