Viljandi koolitulistamises kahtlustatava isa Vahur Ruut ilmus kohtu eelistungile kaasas kiriku laulu- ja palveraamat. Mees istus vaikselt istungit oodates ning sirvis raamatut pingsalt. „Ma olen luterlane, täna saan ma sellest abi, hingetoetust ja tuge. Ma olen rääkinud, et see laastas ja rüüstas kõik ära. Me ei ole enam need, kes me enne olime,“ rääkis ta Delfile.

Oktoobri lõpus toimunud tulistamise järel ei ole Ruut kordagi meediaga suhelnud. Nüüd soovis ta teha avalduse, mida on juba tükk aega enda sees hoidnud. „Mul on selle juhtumi pärast äärmiselt kahju,“ rääkis ta. „Ema ja armastatud abikaasa kaotus on korvamatu ja selle vastu ei aita miski, see haav ja tühjus jäävad hinge elupäevade lõpuni. See, kes selle teo toime pani, see peab lihtsalt enda ülejäänud elu jooksul selle jumala pahameele ära teeninud teo lunastama."

Ruut tunnistas, et on poega sündmuse järel mitmel korral näinud, kuid kus, ta öelda ei soostunud. Ta sõnas, et pojaga ei ole juhtunu tagamaadest räägitud aga kordagi, seetõttu on ka teo põhjused tema jaoks siiani arusaamatud. „Me ei räägi juhtumist, absoluutselt mitte, sest selle jaoks on vastavad ametnikud, kes sellega tegelevad ja teda küsitlesid. Ma arvan, et tal ei ole hetkel veel vaja, et keegi teda torgiks,“ selgitas Ruut.

Isa: probleem oli ikka poisi ja õpetaja vahel

Mehe sõnul ei osanud keegi peres sellist olukorda ette näha. „Seda ei olnud tunda, meil oli suhteliselt üksmeelne perekond, ei olnud selliseid probleeme,“ rääkis ta. Ruut lisas, et oli alati pojale rõhutanud, et ta kooliprobleemidega tema poole pöörduks, aga poeg seda ei teinud.

„Probleem ei olnud meie perekonnas, see ei ole see. Probleem oli väljas. Jah, probleem oli ikka õpetaja ja tema vahel,“ soostus ta avama enda oletusi. Ruut rääkis, et kuigi tal kindlaid tõendeid ei ole, aimab ta juhtumini viinud põhjuseid. Neid lähemalt ta avama ei soostunud ning selgitas, et seda teeb poeg siis, kui selleks valmis on. Viimaseks on ta aga juba soovi avaldanud.

„Miks see toimus on meie pere jaoks äärmiselt mõistmatu. Eks see kohtuprotsess annab nüüd selgust, miks see tegu toimus ja mis selleni viis,“ rääkis ta. „Meie pere elu paisati kõik jäädavalt segamini. Kusjuures kõige kurvem ja halenaljakam on see, et ei ole kellegi poole pöörduda ja kaevata ka, et miks me sellesse olukorda sattusime,“ sõnas Ruut.

Mehe sõnul peab pere aga edasi elama õppima ja üritama peret koos hoidma. „Töötama selle nimel, et pereriismed selleks ajaks, kui poeg tavaellu tuleb, ikka alles oleks,“ lisas ta.

Jaga
Kommentaarid