"Praegu toimub sisuliselt putšikatse. Ma arvan, et suure tõenäosusega tekib kaks erakonda," sõnas Ernits, ja täpsustas: üks on väike, Arengupartei-sarnane erakond, ja teine suur Keskerakond. Enamik praegustest keskerakondlastest jääks suurde erakonda, kuid eraldi tekiks Repsi-Simsoni-Ratase partei.

"Ma ei oska selle spekulatsiooni peale midagi öelda. Ma tean, et seda (eraldi MTÜ loomist - A.P.) on arutatud kohalike valimiste kontekstis, aga selge on see, et erakondade rahastamine ja erakonna liikmeskond käivad ikka selle MTÜ-ga kaasas, mille nimi on Eesti Keskerakond," oli Repsi vastus Ernitsa seisukohale.

Vastasseis on läinud absurdseks.
Peeter Ernits

"Nii et Reps, Simson ja Ratas eraldi erakonda ei tee?," oli küsimuseks. "Ei, kindlasti mitte. Ei ole selleks kordagi olnud ka arutelu puhul põhjust. Vastupidi, me oleme tulnud sellesse erakonda, ja meie erakonnaliikmed, kes meid usaldavad, kindlasti ka ootavad, et me siin jätkame," täpsustas Reps.

"Vastasseis on läinud absurdseks," sõnas Ernits, kuid lisas, et ehk jõutakse siiski kokkuleppele ja uut erakonda ei teki. "Olen nii-öelda rahutuvina tegutsenud," nentis ta. "Aga vaadake, mingil hetkel tekib selline väsimus ja tülgastus. Et milleks see, kui võimuahned inimesed, sageli üleküpsenud broilerid - ma olen ise kanakasvataja - lihtsalt on pimestatud ja tahavad võimule saada," kirjeldas Ernits.

Üleküpsenud broilerite võimuiha

Küsimuse peale, kas esimees Edgar Savisaare tagasiastumine oleks erakonna kriisile lahendus, vastas ta, et kindlasti oleks. "Nende eesmärk ongi lükata Savisaar tagasi." Tema sõnul toimub samasugune tüli Reformierakonnas Siim Kallase ümber. "Samuti üleküpsenud broilerite plaan oli näidata, kes on erakonna peremees. Nii öelda härra Nilsoni ja tema kamba kava. Ja tehtigi nii, et tõmmati müts silmadele erakonna loojale. Ja näidati, et erakonna peremees ei ole Taavi Rõivas, vaid on keegi teine. Ning sama asi toimub Keskerakonnas, analoogia on üsna suur. Vaatame kes peale jääb," lõpetas Ernits.

Ernitsa sõnul kahtlustati praegu toimuvat: hoida kuni presidendivalimisteni kodurahu ning pärast seda tulla välja rünnakuga. "Hõivata volikogu, korraldada erakorraline kongress, kukutada Edgar Savisaar ja praegune erakonna juhtkond. Põhjused - garantiikirjad ja värgid - leiab alati. Asi on ülimalt tõsine praegu," sõnas Ernits. "Räägitakse Oudekki Loone kõrvaldamisest, aga tegelik mõte on lükata erakonna esimees Edgar Savisaar võimult ja siis minna nii-öelda Reformierakonna puudlina valitsusse."

Mailis Reps: meile on kaks kuud valetatud

Mailis Repsi sõnul arutati tänasel kohtumisel erakonna finantsolukorraga seonduvat ning sorteeriti dokumente. "Tänane peasekretäri kohusetäitja püüab saada ülevaadet, mis dokumendid on olemas, millised protokollid on allkirjastatud ja üleüldiselt milline see seis on," kirjeldas Reps.

"Tänaseks on selge, et peasekretär Oudekki Loone ei saa jätkata, kui juhatus ei nõustu sellega," ütles Reps.

Kas Keskerakonnas on sõda? "Sõda ei ole," sõnas Reps. Ometi nentis Reps, et kummalised tehingud (viidates Priit Toobali allkirjastatud 730 000 euro suurustele garantiikirjadele) panevad kogu MTÜ tuleviku kahtluse alla. "Meile on kaks kuud valetatud, meil on olukord väga küsitav ja sellist varjamist me kindlasti ei soovi näha," kommenteeris Reps.

"Selle kahe kuu jooksul – hetkest, kui need tähitud kirjad siia saabusid -, oli meil mitu koosolekut, kus inimestele, meie oma erakonna liikmetele valetati. Ja ka mina isiklikult tunnen ennast selles osas puudutatuna," rääkis Reps.

Otsuse, kas Edgar Savisaar jätkab Keskerakonna esimehena või mitte, otsustavad Keskerakonna liikmed 5. novembril Paides. "Mina ei kandideeri, aga kes kandideerib, see tuleb lähipäevadel välja," ütles Reps. Vaata lähemalt videost!