Pärast Kärdla keskväljakul toimunud meeleavaldust peetud erakorralisel volikogu istungil tagandas volikogu senise vallavanema Georg Vilkovi ametist. Üks meeleavalduse korraldajaid ja opostisioonijuht Artur Valk ütles, et lisaks opositsioonile liitusid umbusaldusega ka valimisliidu Üks Hiiumaa liikmed. Nii saavutati 19-liikmelises volikogus napp häälteenamus 10/9.

Vallavanema kohusetäitjaks määrati hetkel Jaanus Valk.

Artur Valk ütles, et tema ise ei plaani uueks vallajuhiks kandideerida.

Täna kell pool neli kogunesid hiidlased Kärdla keskväljakule, et näidata üles vastumeelsust Hiiu vallavanema Georg Linkovi tegevuse suhtes.

Vaata, mida arvab Georg Linkov tema vastu astunud rahvast!


Rahulolematuse taga on 2013. aastal tehtud otsus ühendada Kõrgessaare vald (1300 elanikku) ja Kärdla linn (3500 elanikku) ühiseks vallaks. Hiiu valla nime saanud haldusüksuse juhiks sai endine Kärdla linnapea Linkov. Kahe ebavõrdse osapoole ühte tuppa panemine on aga viinud nõrgema allasurumiseni, arvavad endise Kõrgessaare valla inimesed.

Kui algselt pidid kaks üksust ühinema võrdsetel alustel, mis kirjutati sisse ka ühinemislepingusse, siis paari aasta jooksul on Kärdla tugevama õiguse maksma pannud. Mitmed endise Kõrgessaare valla asutused on viidud ühtse juhtimise alla Kärdlasse.

Vaikselt paisuv rahulolematus plahvatas pärast vallavanem Linkovi otsust koondada väikese Lauka küla direktor Märt Rannast. Hoolimata sellest, et töövaidluskomisjon sellle otsuse tühistas läks Linkov kangutamisega edasi ja keelas direktoril näiteks 1. septembril koolis kõne pidada. Täna julges Rannast juba kindlalt öelda, et Lauka koolil on direktor ja see on tema.

Vaata, kuidas Rannast kirjeldab hetkel koolielu ja valla juhtimist:


Nendest sündmustest kannustatuna hakatigi ette valmistama umbusaldusavaldust vallajuhile. Üks meeleavalduse korraldajaid, Aleksander Pihlo on Lauka koolis õppiva tüdruku vanaisa ja on allkirju kogunud nii kooli säilimiseks kui ka umbusalduse avaldamiseks. Mõlemad algatused on kogunud üle kahesaja allkirja.

Pihlo sõnul polegi küsimus valdade liitmises, vaid Linkovi autoritaarses juhtimisstiilis, mis ei arvesta teisiti mõtlejatega ning ei suhestu valla inimestega.

Videointervjuus räägib Pihlo, mis on hiidlased nii kaugele viinud, et lõpuks tänavatele tullakse:


Tugevaim opositsionäär Hiiu vallavalitsuses on endine Kõrgessaare vallavolinik ja ühinemiskomisjoni liige Artur Valk. Lisaks poliitilistele motiividele on tal põhjust häält teha ka oma töökoha tõttu. Nimelt juhis Valk Kõrgesaare vaba aja keskust, kuid alates sellest aastast on selle juhtimine üle viidud Kärdlasse.

Sama plaaniti ka Lauka kooliga. Oma intervjuus Vikerraadiole vihjas kusjuures ka haldusminister Arto Aas selgelt, et 60 õpilasega koolile ei pruugigi eraldi direktorit vaja olla.

Hiiu vallavolinik Valk sõnas, et kaks ühinenud omavalitsust peaksid ka ühiselt vastutama. “Miks on kõikide asutuste keskne juhtimine viidud just Kärdlasse?“ küsis Valk.

Näitena suurema eelistamisest tõi Valk välja Kärdla sadama suurinvesteeringu, mille eest peavad maksma ühiselt mõlemad osapooled, kuigi ehitama hakati seda juba Kärdla linna aegadel. Võlga peavad nüüd maksma ka Kõrgessaare elanikud. Samas, Kärdla pool väikese Lauka kooli üleval pidamiseks lisaraha anda ei taha.

Valk usub, et Hiiumaa peaks saama üheks suureks vallaks, aga kas seda valda saaks juhtida ka Hiiu vallavanem Linkov?