Peale Reformierakonna juhatuse koosolekut teatas peaminister Taavi Rõivas, et juhatus toetas tema ettepanekut nimetada välisministriks Jürgen Ligi ja haridus- ja teadusministriks Maris Lauri. "Muidugi ministreid saab ametisse nimetada vabariigi president, selle tõttu on meil täna õhtul plaanis minna Kadriorgu ja loodetavasti on Eestil juba täna õhtuks kaks ministrit juures," ütles ta.

"Erinevaid kandidaadivõimalusi oli välisministri ametisse tegelikult päris palju. Reformierakonnas, nii fraktsioonis kui teistes ametites, on sobivaid inimesi mitmeid mõlemasse ametisse, nii et me kaalusime kõiki."

Küsimusele, kas Jürgen Ligi määramine välisministriks tähendab ministeeriumi rahaasjadesse korrastamist, vastas Rõivas, et riigireformi käigus tehtud otsused on juba praegu ilmunud plaanist pikalt ees. "Meil on töötajate arvu vähendamisega läinud paremini kui me ootasime, kuid loomulikult on need olnud valusad otsused. Tugevat survet sellele, et töötajaid välisteenistustest kärpima asuda, minu hinnangul ei ole. Kuid koosseise tõsta ei saa, see on selge."

Pigem näeb ta välisministri ametis olulisena keskendumist Euroopa tulevikult ilma Suurbritanniata. "Minu arvates on Eestil vaja ilma Suurbritanniata laua taga veelgi häälekamalt oma seisukohti välja öelda. Ma olen täiesti kindel, et välisministrite ringis teeb Jürgen Ligi seda hästi," ütles Rõivas.

Ligit ja Laurit ei pea peaminister ajutiseks lahenduseks. "Loomulikult nimetatakse ministrid alati ametisse teadmises, et nad teevad oma tööd kuni mandaadi lõpuni."

Küsimusele, kuidas tekkis arusaamatus Marina Kaljuranna plaanides lõpetada välisministri amet, kui Taavi Rõivas arvas, et arutelu alles käib, vastas ta, et kui vaadata seadusesse, siis on selge, et ministri ametit ei saa tunni pealt maha jätta.

Ta selgitas, et ministrit saab ametist vabastada üksnes vabariigi president peaministri ettepanekul. "Me rääkisime sel teemal reedel presidendiga ja leppisime kokku, et Eestis ei saa tekkida ühtegi tundi, veel rääkimata päevadest nii, et meil puudub välisminister, ehk uue ministri ametisse nimetamise hetkel on võimalik endine minister ametist vabastada."

Küsimuse peale, kas Reformierakonna fraktsiooni liikmed on valimiskogus vabad hääletama Kaljuranna poolt, vastas Rõivas: "Meil on juhatuse otsus, mis annab selge suunise, mis on erakonna soov ja plaan, aga me oleme seda varem ka öelnud, et me ei kavatse represseerida ja põlu alla seada neid inimesi, kes käituvad erakonna juhtorganite vastu. Kindlasti ei saa öelda, et need inimesed, kelle jaoks üks või teine otsus läheb südametuinnistuse vastu, peavad endale uue erakonna otsima. Kindlasti seda ei pea."