Ta meenutas, et kui eelmiste valimiste eel pidasid mõned utoopiliseks, et sotsid saavad parlamendis 20 kohta, siis täna on neil kohti 21."Täna on meie ülesanne eelseisvad valimised võita," ütles Mikser.

"Eesti vajab valitsust, mis suudab tagada õiglase, tugeva ja turvalise riigi," rääkis Mikser volikogule peetud kõnes.

Mikser rääkis pikalt ka Eesti riigi julgeolekust. Muuhulgas rääkis ta Olari Taali kunagisest ideest luua riigikaitselise kallakuga internaatkool ehk kadetikool.

Kaitseministris sõnul on kindlasti vaja koolitada juhte, kes puutuvad kokku riigikaitsega ja selleks tuleb kaaluda näiteks Balti Kaitsekolledži sobivust vastava õppeasutusena.

"Ma arvan, et on aeg laiapindse riigikaitse alast juhtimisõpet süvendada ja laiendada. Sarnaselt USA Rahvusliku kaitseülikooli poolt pakutavatele strateegilise tasandi juhtide kursustele, milles osalevad mitte üksnes sõjalise riigikaitse, vaid kõigi jõu- ja julgeolekustruktuuride juhid, peab ka Eesti minema seda teed, et strateegilise taseme juhte, kelle tööl on tihe puutumus riigikaitsega, koolitatakse ja õpetatakse laiapindset riigikaitset juhtima üheskoos,” rääkis Mikser volikogu ees.

Mikseri ettepanek puudutab laiapindse riigikaitse kõrgemat juhtimist, millealast teadlikkust vajavad lisaks ohvitseridele ka politsei- ja piirivalveameti juhid, samuti need tippametnikud, kes töötavad side ja kommunikatsioonide, energeetika ja meditsiini valdkonnas.

Samuti peatus Sven Mikser pikemalt lõimumise teemal.

Ühiskonna vastupanu nõrgestavad SDE esimehe sõnul suletus ja sallimatus. Tema sõnul tuleb lammutada neid piire, mis lõheatavad meie ühiskonda, et kõigile nii maal kui linnas, nii eestlastele kui venelastele, nii heterotele kui homodele oleks tagatud õiglane Eesti.

Vene emakeelega kaaskodanikele soovivad sotsid erakonna esimehe suu läbi öelda: "Te olete meie inimesed!". 

Mikser rääkis ka palgavaesuse kaotamisets, mille sotsid on ühe oma valimislubadusena juba välja öelnud. "Me teeme selle ära, et viie aasta pärast oleks alampalk 800 eurot ja täiskohaga tööl käivad inimesed ei peaks toimetulekutoetust taotlema.

Palgageograafiale viidates ütels Mikser, et Eesti riik on kaldu, sest üksnes Tallinna ja harjumaa inimesed teenivad keskmiselt üle 1000 euro, kuid mujal jääb see 700-800 euro piirimaile. "Kestlikus plaanis ei saa see olla tugev riik ja me tahame seda muuta," ütles Mikser. "Meil on selleks plaan, millele me läheme 1. märtsil mandaati küsima."

Mikser usub enda sõnul, et SDE suudab võita valimised ja moodustada valitsuse. Kellega koos on tema sõnul veel vara öelda, sest ühisosa tuleb alles otsima hakata. "Teeme valitsue nendega, kes tahavad tugevat, turvalist ja õiglast Eestist!" lausus Mikser volikogul.