"Autorollo tänane sisuline omanik Teet Järvekülg on teinud selle asja uurimise käigus katse ebaseaduslikult mõjutada kohtueelset uurimist, üritades prokuröriga kokkulepet, et prokuröri ei taandata, juhul kui mulle esitatakse süüdistus sõltumata sellest, kas tõendeid on olemas või mitte. Järvekülje sõnul on talle antud ka vastavaid lubadusi," rääkis Rosimannus.

"Teet Järvekülg koos kurikuulsa advokaadibürooga Lextal on meie tsiviilasjas esitanud valekaebuseid. Koos pankrotihalduriga on nad üritanud põhiõiguseid rikkudes kunstlikult tõendeid luua ja selles olukorras ma lihtsalt ei ole kindel, et minu vastu mängitakse ausat mängu ja selle tõttu ei ole mul muud võimalust kui kahjuks loobuda ütluste andmisest," ütles Rosimannus.

"Ma ei ole kindel, et minu vastu mängitakse ausat mängu, ennekõike nn kannatanute poolt, Teet Järvekülje, selle kurikuulsa Lextali ja tema toetajate poolt, kes on kaks ja pool aastat näinud vaeva, et meid ajakirjanduses mustata," rääkis Rosimannus. Tema sõnul on nemad vältinud ajakirjanduses õiguse otsimist, küll aga süüdistas ta Lextalit selles, et nende kohta on sõnnikut avaldatud.

Kaks kohtuasja

Kohtu all on Rosimannuse äi Väino Pentus, kelle tütar Keit Pentus-Rosimannus keeldus samuti tunnistuste andmisest. Järvekülg on korduvalt öelnud, et ka Rain Rosimannus ja tema abikaasa osalesid transpordifirma Autorollo tühjakskantimises, mis jättis võlausaldajad lõpuks täiesti tühjade kätega.


Autorollo asjas toimub kaks paralleelset protsessi. Üks on tsiviilasi, kus Autorollo võlausaldaja Järvekülg nõudis Autorollole tekitatud kahju välja Keit Pentus-Rosimannuselt, Rain Rosimannuselt ja advokaat Siim Roodelt, kes oli enne Autorollo pankrotti selle omanik. Selles asjas on ringkonnakohus teinud otsuse, milles kõik kolm jäid Autorollo tühjakskantimises vastutavaks ja peavad solidaarselt hüvitama sadadesse tuhandetesse ulatuva kahju.

Rosimannus ütles täna, et tsiviilasjas vastutavaks jäämise põhjuseks võib olla see, et tsiviilasjas otsuseid teinud kohtunikud on lehtedest lugenud nende suhtes kriitilisi lugusid.

Täna toimus Autorollo kriminaalasja istung, kus süüdistatavad on Roode ja Autorollo kunagine omanik Väino Pentus. Neid süüdistatakse pankrotikuritegudes.

Ekspert kritiseeris Autorollo asjaajamist

Hommikupoolikul käis samas asjas tunnistusi andmas Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis Autorollo raamatupidamise ja majandusliku olukorra kohta ekspertiisi teinud Ivar Kangro.

Tema sõnul oli Autorollo juba kohe peale Väino Pentuse ainuomandisse minemist 2008. aasta kevadel halvas majanduslikus olukorras. Rentaablusnäitajad olid 2009. aastast negatiivsed ja tegevusele maksti peale.

"Tõenäoliselt ettevõtte juhtimisvead," selgitas Kangro, miks Autorollo majandusnäitajad järjest kehvemaks muutusid.

Autorollo oli tema sõnul maksevõimetu kogu perioodi ehk 2. aprillist 2008 kuni 2010. aasta lõpuni. Firma majanduslikku olukorda halvendasid kaks tehingut, mille käigus müüdi Autorollo autosid.

Ka Autorollo raamatupidamine oli ebausaldusväärselt korraldatud. Raamatupidamisprogrammis oli palju kandeid korduvalt muudetud, osad kanded raamatupidamisprogrammi olid tehtud üle aasta peale tehingu väidetavat toimumisaega, mis on Kangro sõnul lubamatult pikk aeg. Autorollo raamatupidamine ei võimaldanud saada arusaadavat pilti firmas toimunust.