„Presidendi vastutus on nimetada peaministrikandidaat, kes suudab meile tegusa ja tugeva valitsuse moodustada. Ma olen kindel, et ka tänaõhtused kõnelused viivad meid lähemale lahendusele, aga juba enne seda, kui parlamendierakondade esimehed jõuavad Kadriorgu, tean ma, et nemad mõistavad samamoodi nagu mina, et poliitiline olukord pole keeruline mitte ainult Eestis sees, vaid ka meie ümber. Seepärast on väga oluline, et meie seni konsensuslikult hoitud välis- ja julgeolekupoliitiline liin ei muutuks,” lausus Kaljulaid.

Küsimusele, kas presidentki kardab, et Eesti võib pöörata nüüd vasakule, vastas Kaljulaid, et silte võib kleepida igasuguseid. „Eesti parlament on saanud rahvalt mandaadi moodustada valitsus — see on nende vastutus. Parlamendierakondade vastutus. Neil kõigil on rahva mandaat.”

Täna kella 15 ajal avaldasid riigikogulased peaminister Taavi Rõivasele umbusaldust. Umbusalduse poolt hääletasid kõik kohal olnud saadikud, kes ei kuulu Reformierakonda. Neid saadikuid oli 63. Reformierakonna fraktsiooni 30 saadikust oli kohal 28 ja nemad hääletasid avalduse vastu.

Umbusaldusavalduse avaldamise ajal olid riigikogus kohal ka SDE esimees Jevgeni Ossinovski ja IRLi juht Margus Tsahkna. Kui Taavi Rõivas oli umbusaldatud, suundus senine peaminister Kadriorgu presidendiga kohtuma. Tsahkna ja Ossinovski läksid aga Keskerakonna esimehe Jüri Ratasega koalitsiooniläbirääkimisi pidama.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas oli Kadriorgu kutsutud kella 16ks. Keskerakonna esimeest Jüri Ratast ootab president Kaljulaid kell 17, seejärel kell 17.30 on vestlema oodatud SDE esimees Jevgeni Ossinovski, kell 18 IRLi esimees Margus Tsahkna, kell 18.45 Vabaerakonna esimees Andres Herkel ja kell 19.15 EKRE esimees Mart Helme.

Keskerakonna, IRLi ja SDE koalitsiooniläbirääkimised algavad täna ja kell 19.30 annavad erakondade esimehed pressikonverentsi.

Tänase päeva sündmused on järgemööda kirjas blogis.