Mis Kultuuritolmul valesti läks, et sellest on saanud Eesti politsei viimaste aegade üks ootamatuid häbiplekke?


See, mis valesti läks, on kriminaaluurimise teema. See, et jõudu kasutati, on fakt. Videost me kõik ju näeme seda ja seda on väga kole vaadata. Aga füüsilise jõu kasutamine on kahjuks politsei igapäevase töö osa. Olukorras, kus politseinikele osutatakse füüsilist vastupanu, on see paratamatu. See, mis valesti läks on uurimise teema. Kui üldse läks valesti.

Mis hetkel politsei otsustas koera mängu tuua?

Politseiametnikud ütlesid ise, et koera olemasolu sündmuskohal hoidis suure tõenäosusega ära väga suure olukorra eskaleerumise või koguni massikakluse. Politseinike sõnul oli füüsilise jõu rakendamisel olukordasid, kus ümber olnud mitmekümne pealine rahvamass hakkas neile üha lähemale liikuma. Ei jäänud palju puudu sellest, et neid oleks selle hulga poolt lihtsalt pikali joostud. Kui mängu tulid väga kogenud ja põhjaliku väljaõppe saanud koer ning tema juht, siis piisas vaid haugatusest ja kogu perimeeter tekkis tagasi – seltskond taganes. Üks koer sellisel sündmuskohal teeb ära kümne või rohkema politseiametniku töö. Politseinike sõnul aitas koer luua olukorda, kus nad niivõrd-kuivõrd rahulikult said olukorda lahendada ning seltskonna seast ei tulnud teised inimesed olukorda sekkuma. Kui seda koera poleks olnud, siis mina küll kardan, et me täna vaataksime videost seda, kuidas politseiametnikud oleksid seal tõsiselt viga saanud.


Kas see vastab tõele, et ta seda inimest näost hammustas. Väljaõppe järgi ei tohiks see ju võimalik olla.

Spetsialistidega rääkides näib, et ei olegi võimalik ja ei olnudki.

Aga millest see haav on tekkinud, mis selle inimese näos oli?


Selle haava päritolu saab selgeks siis, kui ekspertiis on tehtud. 

 
Kuidas te siis oskate öelda, et see polnud koera põhjustatud haav?

Sellepärast, et niipalju, kui me oleme täna ametnikega rääkinud, siis nende sõnul see nii ei olnud. Kui rääkida spetsialistidega, siis see, et Saksa lambakoer pureb näost ja ainult kulm on katki – see ei ole võimalik. See on üldse vale termin, et ta pures. Väljaõpetatud koer võtab haardesse ja hoiab seda senikaua, kuni olukord on kontrolli all - näiteks kuni käeraudu peale pannakse. Kui Saksa lambakoer peaks purema, siis on selle tagajärjed väga koledad. Teenistuskoer ei pure, seda teeb mingi suvaline krants tänavalt.

Teie sõnul oli ümber olnud inimeste vastu see koer väga efektiivne. Aga kui selle ühe kinnipeetava peal oli neli inimest ja tekkinud külakuhja alt paistis välja ainult tema peanupp, siis miks tema peal seda koera kasutada oli vaja?

See oli politseinike otsus minna üle jõu kasutamiselt erivahendi kasutamisele. Otsusele kasutada erivahendit antakse kindlasti hinnang kriminaalmenetluse käigus. Videost näeme, et maas kinni hoidmine ja füüsilise jõu kasutamine ei andnud tulemust.

Pikem intervjuu prefekt Jaaniga ilmub homses Eesti Päevalehes.