"Eriti esmaettekandja ehk [Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees] Kalle Palling oli ülimalt retooriline ja sisulistele küsimustele ei tulnud mitte mingeid vastuseid," kommenteeris Helme täna kell 10–14 riigikogu suures saalis toimunud migratsioonipoliitika arutelu.

Esimesed sisulised ettepanekud tegevusplaani osas kõlasid Helme sõnul sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna (IRL) suust. Samas pole osa ettepanekutest Helme kinnitusel teostatavad, sest komisjon ei anna nendeks luba ja valitsus ei hakkavat komisjoniga vaidlema. "Vähemalt on näha, et kuskil kellelgi on mingi plaan ka valitsuses," rääkis Helme.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnavõtule mõeldes ütles Helme, et EKRE ja Reformierakond räägivad erinevatest asjadest. "Meie räägime probleemidest ja tema räägib mingit täielikku tehnokraatlikku juttu," lausus Helme, kelle sõnul ei adu valitsusparteid probleemi tõsidust, pikaaegsust ega ohtusid. "See on väga suur probleemide pundar, millele teemaalgatajad üldse tähelepanu ei pööra."

Helme sõnul on eriti reformierakondlased irdunud reaalsusest. "Elavad mingisugusel teisel tasandil, oma mulli sees: Brüsseli või Viimsi mulli sees," sõnas Helme. "Nad tõepoolest ei saagi aru, mismoodi inimesed päriselt Eestis või väljaspool Tallinna Eestis elavad. Teine asi on see, et nad on segamini ajanud lojaalsuse. Kes on tööandja? Tööandja ei ole Brüssel, vaid Eesti maksumaksja."

Üks põhjus, miks valitsus ei taha debatti pidada, on Helme sõnutsi see, et argumendid on vastaspoolel.