„Presidendi avaldus oli ilmselt väga palju varem valmis,“ ütles Tuus-Laul Delfile. „Ma arvan, et see avaldus pidi olema vähemalt eelmine päev või veel varem valmis, sest meie president ei ole nii väga kuldkõneleja. Vana televisioonitöötajana ma tean, kellel läheb see kergemini ja kellel raskemini.“

Tuus-Laul lisas, et president ootas tähetundi, millal ta saaks jälle Keskerakonna aadressil sõna võtta.

„Meil unustatakse ära põhifaktid, kõik muu seal juures, kuidas see tekkis ja need (kirjavahetuse väljatrükk) olid tekitatud ikkagi sotsiaaldemokraatlikus fraktsioonis,“ ütles Tuus-Laul.

Ta on arvamusel, et kapo piisavalt jõuline minek 6. jaanuaril Keskerakonna büroosse oligi selleks, et järsku midagi leitakse. „Kuna esimese looga ei tulnud midagi välja ja kapo jäi piinlikku olukorda, siis igal juhul leiti ja otsiti,“ rääkis Tuus-Laul, kelle sõnul on Keskerakonna büroos alles 20 aasta dokumendid.


Priit Toobalil fraktsioonikaaslane sõnas, et erakonna juhatus arutab Toobali võimalikku taandamist, aga kuna Toobalile ei ole süüdistust esitatud, siis ei arva Tuus-Laul, et peaks võtma niisuguse seisukoha nagu eile tegid riigikogu esimees Ene Ergma ja peaminsiter Andrus Ansip.

„Ta (Ene Ergma) on lihtsalt ühe erakonna esindaja, tema ei ole siin kellegi ülemus,“ kõneles Tuus-Laul. „See oli jälle tüüpiline kambaka tegemine, kui eelneva konfliktiga oli näha, et ajakirjandus jäi isegi pigem Toobali poolele, siis vaadati telgitagustes, et tuleb asi ära teha enne kui asi esitatakse.“

Riigikogu esimees Ene Ergma ütles eile, et võõra e-kirjavahetuse omamiselt tabatud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal peaks riigikogust lahkuma. Peaminister Ansip ütles, et sõnumite saladus on kaitstud Euroopa inimõiguste konventsiooniga ja sõnumite saladust kaitseb ka Eesti põhiseadus ning neil, kes ei austa põhiseadust, ei tohiks olla kohta Eesti poliitikas.

President Ilves ütles oma eile õhtuses avalduses, et võõrasse arvutisse sissemurdjad, võõra kirjavahetuse omastajad ja levitajad on kurjategijad. Riigipea sõnul on erakondade varjatud rahastamine, fiktiivsete elamislubadega kaubitsemine, avaliku võimu müümine ja teise inimese kirjavahetuse vargus on nii rängad teod õigusriikluse, põhiseaduse ja inimeste põhiõiguste vastu, et seda tuleb nimetada poliitilise moraali kriisiks.