Savisaarel oleks täna kella kolme ajal linnavolikogu ees peaaegu vedanud. Ajakirjanikud ootasid tavaliselt autoga treppi sõitvat Savisaart ühelt poolt, aga Savisaar oli kaval ja käis natuke maad jala ja proovis teiselt poolt märkamatult linnavolikogusse hiilida. See tal siiski ei õnnestunud.

Nagu talle tavaline, ei soovinud Savisaar pikemalt küsimustele vastama jääda, vaid näitas korra ajakirjaniku peale näpuga ja pages kiirelt linnavolikokku, kus teda ootas Keskerakonna fraktsiooni istung, sellal kui nõunik Moonika Batrakova turvas ta seljatagust.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) teatas üleeile, et viis Tallinna linnavalitsuses töötavat keskerakondlast peavad tagasi maksma kohalike valimiste eelsete reklaamide peale kulunud raha. Nimelt tehti need reklaamid Tallinna maksumaksja raha eest ja komisjon leidis, et need olid sisuliselt linna raha eest tehtud valimisreklaamid.

Savisaart võib oodata juba teine kriminaalasi

ERJK saatis ka riigiprokuratuuri avalduse, milles teatas, et linna raha eest valimisreklaami tegemises võib olla kuriteo tunnuseid, ja palus alustada kriminaalasja karistusseadustiku § 201 alusel, mis näeb ette vastutuse valduses oleva võõra vallasasja või isikule usaldatud muu võõra vara ebaseaduslikult enda või kolmanda isiku kasuks pööramise eest.

ERJK kuriteoteate kohaselt kasutas Keskerakond erakonna reklaamimiseks Tallinna linna raha. Lihtsas eesti keeles nimetatakse taolist tegevust varguseks, seda võidakse karistada rahatrahvi või kuni viieaastase vangistusega. Riigiprokuratuurist teatati täna Delfile, et otsus kriminaalasja algatamise või mittealgatamise kohta tehakse kümne päeva jooksul avalduse saamisest.

Savisaare tegevuse uurimiseks on juba mitmendat aastat käimas ka üks teine kriminaalasi altkäemaksu võtmise ja rahapesu paragrahvide järgi.

Keskerakond sai kurjaks

Keskerakondlikule Tallinna linnavõimule kriminaalasja algatamise avaldus nalja ei teinud. Kõigepealt saatis Tallinna linn välja pressiteate, milles nõudis prokuratuurilt ERJK vastutusele võtmist kohaliku omavalitsuse autonoomia rikkumise eest. Tallinn lubas ERJK peale kaevata ka halduskohtusse.

Mõned tunnid hiljem saatis Keskerakond laiali pressiteate, milles nõudis prokuratuurilt kriminaalasjade algatamist riigi raha kasutamise osas parteipropagandaks vähemalt kümnes episoodis.

Mõned välja toodud juhtumitest, nagu Integratsiooni ja Migratsiooni sihtasutuse poolt vaid reformierakondlastest tehtud filmid või Tartu eelmise linnapea Urmas Kruuse reklaam enne kohalikke valimisi, on sellised, mida ka asjaosalised ise on tauninud. Kruuse oli ainus mittekeskerakondlane, kellele ERJK ettekirjutuse tegi. Kruuse lubas raha tagasi maksta, kuigi see polnud tehtud mitte Tartu linna, vaid ühe MTÜ poolt.

Mõned teised Keskerakonna toodud näited parempoolsetest poliitikutest, kes kodanikke euro tulekust või majade renoveerimisest teatades pidasid vajalikuks ka oma näopildi materjali juurde lisada, on moraalselt juba palju kaheldavamad. Samas on selge, et kui nendel juhtumitel on tegemist kriminaalkuritegudega, siis Keskerakonna kontrolli all olevates Tallinna lehtedes Pealinn ja Stolitsa pidevalt esinevad Tallinna linnajuhid sooritavad kriminaalkuritegusid igakuiselt ja Savisaar peaaegu igal nädalal.