TNS Emori uuringueksperdi Aivar Voogi sõnul kasvas mullu vastupidiselt Eesti kohaliku alkoholitarbimise pigem langevale suundumusele alkoholimüük Eesti jaekaubanduses 1,1 protsenti ja rahaliselt isegi üle viie protsendi.

"Selle kasvu taga on põhiliselt Soome turistid, kelle alkoholiostud moodustasid koguselises arvestuses 34 protsenti kogu alkoholimüügist Eestis eelmisel aastal," tõdes Aivar Voog.

Ühe ostureisiga kulutab soomlane keskmiselt 122 eurot, sellele lisaks tarbib ta siin keskmiselt 65 euro eest alkoholi baarides.

"Lahjemate alkohoolsete jookide kategoorias kasvasid turistide ostumahud üle 15 protsendi võrreldes 2012. aastaga, samas iseloomustab soomlasi kangemate jookide vähenenud eelistus," rääkis Voog.

Kaasa viiakse rohkem kanget alkoholi, mis Voogi sõnul on seletatav sellega, et siis ei pea sama koguse puhta alkoholi saamiseks nii suuri koguseid tassima.

Soomlaste ostukorvis moodustab viin 29 protsenti, õlu 24 ja vein 12 protsenti. Kaasa ostetavast alkoholist kaheksa protsenti moodustab konjak, seitse long drink, viis siider, neli liköör ja kolm viski. Rumm ja gin mõlemad moodustavad ostukorvist võrdselt kaks protsenti.

Alkoholi ostavad soomlased kaasa peamiselt laevadelt ja sadamaala poodidest. Viimaste jaemüük kasvas 2012. aastal võrreldes 2011. aastaga 17 kuni 18 protsenti.

Eestis väheneb kange ja kasvab lahja alkoholi tarbimine

Kui Eesti üldine alkoholi tarbimise number on Voogi sõnul liikunud vähenemise suunas tasapisi, siis struktuursed muutused alkoholi tarbimise vallas on ilmsed.

"Vähem tarbitakse kangeid alkohoolseid jooke ning rohkem juuakse veini, siidreid ja muid lahjasid jooke," kõneles Voog. "Õlle tarbimine ühe inimese kohta on olnud stabiilsem viimasel neljal aastal, aga kuna elanike arv järjepidevalt väheneb, siis ka õlle üldine müüginumber kohalikul turul näitab mõningast langevat trendi."

Eestlaste alkoholi tarbimisest moodustab ligi 40 protsenti kange alkohol, 38 protsenti õlu, 12 protsenti lahjad alkohoolsed joogid ja kümme protsenti vein ja vermut.

Emori uuringu andmeil on Eesti elanike üldine alkoholi tarbimine liikunud viimastel aastatel langustrendis – kui 2011. aastal tarbiti 10,59 liitrit absoluutalkoholi elaniku kohta, siis 2012. aastal oli vastav näitaja 10,33 liitrit ja eelmisel aastal 10,14 liitrit.