Karilaiu sõnul tegi erakonna juhatus mitu positiivset otsust, hakatuseks kongressi kokku kutsumise algatus. „Meil on kindlasti kavas uue põhikirja küsimus, uue juhatuse valimine ja ka uue esimehe valimine. Need on positiivsed otsused," sõnas Karilaid. "Tegime ka vigade parandusi, otsustasime, et peasekretäri kohuseid täidab tänasest peale Jaak Aab," lisas ta.

Märkuse peale, et teist leeri polnud ju kohal, vastas Karilaid: „On ainult Keskerakonna leer. Kõik muu on poliitiline spinn.“

Seejärel tuletati Karilaiule meelde, et värskelt peasekretäri kohast ilma jäänud Oudekki Loone rääkis äsja tõelisest sõjast ja sisevõitlusest. „Need on kõlavad loosungid, tegelikult Keskerakond üritab organisatsioonikultuuri parandada, teha juhtimist selgemaks ja soovime. Et selliseid juhtumeid nagu garantiikirjadega juhtus, enam kunagi ei juhtuks."

Juhatuse koosolek kutsuti kokku eile kahe vooru vahel, kella viie ajal. Karilaid ütles. et põhikiri võimaldab juhatuse istungi 24 tundi enne toimumist kokku kutsuda, kõik juhatuse liikmed said kutse kätte ja neil oli võimalus osaleda ning kes ei saanud, saab osaleda neljapäeval uuel koosolekul.

Tema sõnul oli põhiline etteheide Oudekki Loonele, et garantiikirjade juhtum oleks pidanud varem jõudma juhatuse lauale, sest juhatus peab olema informeeritud rahalistest kohustustest. "22. juulil tuli tähitud kiri büroosse, 25. juulil võeti see vastu, seega hiljemalt 1. augustiks oleks juhatus pidanud olema informeeritud. Peasekretär peab kontrollima büroo tööd ja juhatust nii tähtsatest asjadest eemale jätta on väga vale," nentis aseesimees.

"Fakt on see, et juhatus sai viimasena teada ja liiga hilja. Paul Varuli büroo tegeleb sellega, kas on need kirjad õigustühised või ei ole. Kui ei ole, saame maksegraafiku ja saame ka sellega hakkama," kinnitas ta. Ta kinnitas mitte teadvat, kes on kolmandad isikud, kelle ees Midfieldi kaudu kohustused on ja ütles vaid, et on kuulnud, et üks neist võib olla maksu- ja tolliamet.

Karilaid vastas ka Mailis Repsi presidendivalimistel kadunud häälte kohta ja ütles et spekulatsioone on palju.

"On 2-3 versiooni, kuhu nad võisid kaduda. Hääletamine on salajane. Paljud tegid tähelepanekuid, et kes seal liiga vara šampusepudeleid avasid…" tähendas Karilaid.