Täna toimus Tallinna Tööstushariduskeskuses pressikonverents haridusminister Jürgen Ligiga. Intervjuus Delfi reporteriga rääkis ta, et eilsel juhatuse koosolekul avaldasid paljud Marina Kaljurannale toetust.

"Ma pakun, et kõik, näiteks mina. Isiklikult on Marina Kaljurand ju toetust saanud ja saab ka edasi, aga me lähtusime ikkagi pragmaatilistest kaalutlustest, kuna valimiskogus on nagunii Siim Kallas. Ja kahte kandidaati oludes, kus kõik erakonnad hoiavad kinni oma vähese toetusega kandidaatidest, tulevad kokkulepped nagunii väga raskelt, et mis me siis ikka killustame," ütles ta.

"Tegelikult populaarsusküsitluste järgi toetavad enamus kodanikest kahte Reformierakonna kandidaati. Me peame lihtsalt vältima olukorda, kus nad omavahel konkureerides tekitavad patiseise, et presidenti ei õnnestu valida," rääkis Ligi

Samas lisas, et pole kunagi öeldud, et kandidaat peab tulema erakonnast. "Me oleme alati öelnud, et me vajame kokkulepet, vajame ühist kandidaati, aga keegi teine ei ole astunud ainustki sammu ühise selle suunas."

Haridusminister sõnas, et Reformierakond ja sotsid on ainsana koostööd välja näidanud. "Kuna seal on häältearvuga siiski liider Siim Kallas ja kuna ta juriidiliselt valimiskokku edasi läheb, siis näeb ilmselt natuke narr välja, kui seal on üksteisega konkureerivaid reformierakondlasi," rääkis ta. "Teised oma väikeste toetustega lisaks ja keegi ühtegi sammu järele ei anna. See oli ikkagi sammuke kokkuleppimise suunas," ütles Ligi juhatuse otsuse kohta.

Küsimuse peale, mis juhtub, kui Kaljurand otsustab siiski edasi minna valimiskogusse, ütles Ligi: "No ma ei tea, kas see oleks mõistlik. Iseenesest me ju ei tea, kas valimiskogu praegu presidendi ära valibki. Siin võib tulla patiseis, et tulebki riigikogus teha restart. Igal juhul ma arvan, et sellist mälupuhastust on paljudel vaja, sest palju rumalusi ja agressiivsust on välja öeldud selle asja jooksul. Mõni kandidaat on teinud nii suuri vigu, et võiks ise loobuda. Miks ei võiks olla restardi juures Marina Kaljurannal jälle võimalus. Aga miks me tegelikult peaksime lahti saama ka heast välisministrist?" küsis ta.

"Marina Kaljurannale ei ole kindlasti selga pööratud," ütles Ligi vastuseks küsimusele, mis juhtub siis kui välisminister lahkub valitsusest Reformierakonna reetmise peale. "Meil ei ole inimlikult ühtegi etteheidet tema suhtes. Ta ei ole käitunud ühegi kolleegi või konkurendi suhtes lubamatult. Mingit selja pööramist ei ole," lisas ta.

Kas see, et peaminister lubas teda toetada valimiskogus ning seda ei teinud, ei olnud selja pööramine? "No ma ju ei olnud seal jutuajamise juures, aga ma olen täiesti kindel, et sõna "toetame" on sellesmõttes tingimuslik, et igas faasis tekib täiesti uus olukord: uus häältejaotus, uued kokkulepped või mittekokkulepped. Ei saagi väita, et meie käes on kogu protsess, et kes mingis etapis kandidaat on. Seda ei saanud ette arvata ükski erakond või kandidaat."

"Jääb mulje, nagu me valiksime Reformierakonna esimeest või presidenti. Ma ei kahtlusta peaministrit selles, et ta andis lubaduse, mida ta ei saanud täita. Ta kindlasti ei andnud, võib-olla loeti tema sõnu valesti," rääkis Ligi lisades, et ühtegi garantiid ei saa peaminister anda nagu ei saa ükski kandidaat lubada, et ta osutub valituks.

"Ma oleks eelistanud, et meil on üks kandidaat ja seda ma ka eelistasin. Ja ma eelistaks, et asja ei tõlgitaks seljapööramiseks Marinale, mida kindlasti ei ole. Ta on tore kolleeg ja hea välisminister ja tema võimalused on ees, kui ta tahab seda," rääkis ta.

Valimiskogusse pürgivate kandidaatide osas ütles Ligi: "Me ei saa aru, kuidas saab IRL esitada Allar Jõksi, kes on kõikides fundamentaalsetes konservatiivsetes küsimustes vastandlikul positsioonil: nii immigratsioon, suhted Venemaaga, kooseluseadus kui ka haldusreform. Kuidas saab olla nii? Mille poolest ta hea kandidaat on?" küsis haridusminister.

Selle kohta, et Marina Kaljurand avaldas intervjuus pettumust Reformierakonna otsuse osas, ütles haridusminister: "See on tema poolt viga rääkida isiklikust pettumusest. On olukord, kus kõigil on piirangud, kus kellegi käes pole trump. See ei ole erakonna sisene asi. Tulge sellest paradigmast välja. Peaminister ei kamanda valimisi, mina ka ei kamanda," lõpetas Ligi.