Marina Kaljuranna asemel uueks välisministriks saanud endine haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi teeb omamoodi rekordi - taasiseseisvunud Eestis pole ükski minister varem nelja erinevat ministeeriumit juhtinud.

"Kõik nad on tulnud mingis mõttes kriisiolukorras, ilma ettevalmistamata ja on olnud kellegi poolt maha poetatud asja üles korjamine," selgitas Ligi.

"Kaitseministrina oli mu tegevus väljastpoolt arusaamatu paljudele, aga tegelikult mingis mõttes epohhi loov - tsiviilkontrolli kehtestamine sai tegelikult sealt hoo ja seadusandluse korrastamine ja personalivahetus võimalikuks. Kodurahu riigikaitses on nende aastate otsene tulemus. Ma ei häbene seda öelda," meenutas Ligi kaitseministri ametit.

"Rahanduses avalikkus, ma arvan, ei vaidlustanud väga palju mu pädevusi ja tegusid," ütles Ligi, märkides, et tundis rahandusministeeriumis inimlikul pinnal kokkukuuluvust.

Ligi usub, et haridusministeeriumist minnakse sõpradena lahku, kuigi paljud sõbrad olid Tartus ja ta ei saanud organisatsiooni tunnetust nii hästi kätte, kui oleks võinud. "Samas ma arvan, et nad tegelevad asjaga, mis on inimvõimete tipp. Haridus ja teadus on minu jaoks pühamad asjad, kui ükski teine eluala on," sõnas Ligi.

Välisministrina tööle asuva Ligi sõnul on varasemaid ministriameteid keeruline võrrelda, kuna neil on erinevad mõõtmed. "Aga tänulik olen ma saatusele ja peaministritele kõigi nende eest."

See muutus tuli nii äkki, et ma ei saa kuidagi mõttes otsi kokku tõmmata ega hinnanguid anda ja kahetsen, et inimesi nii vähe nägin ja tunnetasin - lihtsalt olid nii kaugel.
Jürgen Ligi

Kõige ebamugavamaks peab Ligi kaitseministri, kõige kindlamalt tundis ta end rahandusministrina. "Muidugi tööd oli kõvasti, aga kõik teadsid, et ma midagi ikkagi tean. See pole mugavus, see on süsteemi kuulumine, probleemidest üle käimine. Teaduses-hariduses jääb mul kripeldama poolikuid asju. See muutus tuli nii äkki, et ma ei saa kuidagi mõttes otsi kokku tõmmata ega hinnanguid anda ja kahetsen, et inimesi nii vähe nägin ja tunnetasin - lihtsalt olid nii kaugel."

Ligi on haridus- ja teadusministri ametisse asunud Maris Laurile tööülesanded üle andnud. "Panin talle asju südamele ja kindlasti ei hakka teda segama milleski. Nõuan ma, kui vaja, nii et vaimselt on asjad üle antud, inimestest ei suuda mõttes lahku minna," ütles välisministeeriumisse tõttav Ligi.

Brittide lahkumisega ei lepi

Küsimusele, kui valmis tunneb Ligi end eesootavate väljakutsete suhtes, nagu Brexit või rahvusvaheline terrorism, vastas ligi, et ei lepi mõttega, et britid Euroopa Liidust lahkuvad. "Nad on olnud minu jaoks üks värske tuul alati Euroopas ja kultuuriliselt olen neid fännanud ja ma ei ole selle mõttega kuidagi harjunud, aga ma pean sellega tegelema."

Ma olen kogu aeg komisjonides ja vaidlustes sees, aga loomulikult ei tea ma vähemalt pooli asju. Minu juhtimisstiil on küsida ja seda teavad kõik mu alluvad.
Jürgen Ligi

Ligi on välispoliitikat ülikoolis õppinud ning on selles valdkonnas olnud kümne aasta jooksul vastutavates ametites kaitseministeeriumis, riigikaitsekomisjonis, NATO delegatsiooni, riigikaitsekomisjon esimehe ja delegatsiooni juhina. "Ma olen kogu aeg komisjonides ja vaidlustes sees, aga loomulikult ei tea ma vähemalt pooli asju. Minu juhtimisstiil on küsida ja seda teavad kõik mu alluvad," sõnas Ligi ja lisas, et kui alluv vastust ei tea, peab ta selle Ligi jaoks välja uurima.

Suurimat välispoliitilist väljakutsed Ligi nimetada ei soovinud, öeldes, et välispoliitikas on järelemõtlemist palju.