President Toomas Hendrik Ilves rääkis Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Jevgeni Ossinovski ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juhi Margus Tsahknaga peetud kohtumisel nii konkreetsetest probleemidest, mis praegu kiirelt lahendust ootavad nagu kontrollikoja liikme kandidaat, kui ka pikemaaegsetest muredest, millega tegeleda tuleb.

Ossinovski sõnul vahetati arutelul mõtteid Eestile olulistel teemadel. "Rääkisime olulisematest prioriteetidest sellel aastal nii valitsuses kui parlamendis."

SDE esimees jagab presidendi seisukohta, kes avaldas nördimust, et suhteliselt väheoluline küsimus kontrollikoja liikme kandidaadi osas on võtnud ebaproportsionaalselt palju tähelepanu nii avalikkuses kui valitsuses. "Olen juba mitu kuud öelnud, et see küsimus võiks saada lahendatud võimalikult kiiresti. Ja selleks on väga lihtne võimalus olemas. Nii kui rahandusminister esitab meile kandidaate, kellel on võimalik saada valitsuse konsensus, siis me oleme valmis neid kandidaate kohe arutama," ütles Ossinovski.

Ta kinnitas sotsiaaldemokraatide seisukohta, et Juhan Partsi kandidatuuriga nad ei nõustu ning pakkus välja Kersti Kaljulaidi, kes võiks praeguses ametis jätkata.

Suhted IRLiga töised, kuid maailmavaatest tulenevad erimeelsused jäävad

"Meie suhted IRLiga on alati olnud normaalsed ja töised. Loomulikult, valitsusvastutust koos kandes ja olles maailmavaateliselt märkimisväärselt erinevad erakonnad, on meil tööprotsessis tihti esinenud erinevaid seisukohti mitmes poliitilises küsimuses. Kindlasti jääb see nii ka tulevikus," leidis Ossinovski

"Mis puudutab konkreetset personaliotsust, siis siin ei saanud IRLil olla mitte mingisugust eeldust selles osas, et kui nemad käivad välja oma erakonna juhtpoliitiku kandidaadina ühele ametikohale, kus peab saavutama valitsuse konsensuse, et sotsiaaldemokraadid seda automaatselt toetavad. Sotsiaaldemokraadid kaalusid Juhan Partsi kandidatuuri ja leidsid, et ta sellele kohale sobilik ei ole," kinnitas SDE esimees.

Kooseluseadus on põhimõttelise tähtsusega kodanike võrdse kohtlemise seisukohast ja kindlasti ka oluline väärtuseline signaal avatud Euroopas ja olukorras, kus kooseluseadus on tänaseks vastu võetud ja juba ka jõustunud.

Ossinovski arvates on kooseluseadus üks nendest seadustest, mis on väga põhimõtteline. "See on põhimõttelise tähtsusega kodanike võrdse kohtlemise seisukohast ja kindlasti ka oluline väärtuseline signaal avatud Euroopas ja olukorras, kus kooseluseadus on tänaseks vastu võetud ja juba ka jõustunud. On täiesti selge ja praktiline vajadus selle järele, et parlament lõpetaks selle menetlemise korrektselt ehk siis võtaks need rakendusaktid vastu," ütles sotsiaaldemokraatide juht.

Ta rääkis, et president väljendas oma tugevat soovi, tahet ja toetust rakendusaktide seaduse vastuvõtmisele ning kinnitas omalt poolt, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond on presidendiga ühte meelt ja on aktiivselt töötanud selle nimel, et kooseluseaduse rakendusaktid saaksid vastu võetud.

SDE esimehe sõnul oli valitsuse moodustamisel teada, et enamik IRLi parlamendiliikmetest kooseluseadust ei toeta ja seepärast ei ole ka koalitsioonileppes kooseluseaduse osas midagi sätestatud. "Eks me oleme selles teadmises juba pikemalt töötanud, et IRLilt ei ole sellele seadusele toetust tulemas, ja seadus tuleb vastu võtta teisi parlamentaarseid viise kasutades. Nii et oleme rääkinud ka teiste poliitiliste erakondadega ja püüdnud ka sealt toetust saada," märkis Ossinovski.