Möödunud nädala lõpus jagas Tartu kiirabibrigaadi töötaja oma sotsiaalmeedia kontol jäädvustust varajasest hommikutunnist, millel kõrval rõõmusõnum: "Positiivne päeva algus :) Hommikul 6.43 aitasime metsavahel autos ilmale uue ilmakodaniku Mia - palju õnne.”

Valgast Tartusse teel olnud perekonna sünnitusloo ümber lahvatas aga inimeste pahameel seoses Valga sünnitusosakonna sulgemisega 1. juulil. Riigihalduse minister Janek Mäggi möönis, et selliseid asju, viidates maanteeäärsele sünnitusele, tuleb ikka ette. „Mullu oli näiteks 15 sellist sünnitust.”

„Igal pool ei ole võimalik kõiki teenuseid ühtmoodi tagada, aga igal pool on võimalik need probleemid ära lahendada,” sõnas Mäggi ja lisas, et Tartu Ülikooli Kliinikum pingutab, et Lõuna-Eesti regioonis saaks lapsi probleemideta sünnitada. „Eestis on seadustatud ka kodusünnitus ja väga palju lapsi sünnibki kodudes,” märkis minister.

Mäggi sõnas aprilli lõpus "Aktuaalse kaamera" otse-eetris, et Eestis on võimalik sünnitada isegi põllu peal. "11 inimest Eestis sünnitab autos, selliseid asju juhtub kogu aeg. Valgas ja Põlvas on tingimused väga head ka pärast seda, kui valdav osa sünnitajaid hakkavad seda tegema Tartus, kus on ideaalsed tingimused olemas."

Mis aga puudutab seda, et pildi sotsiaalmeediasse lisanud kiirabibrigaadi töötaja sai Tartu kiirabi juhataja Ago Kõrgveelt oma tegevuse tõttu noomida, ütles Mäggi, et tulenevalt oma ametist tuleb ka tegevus läbi mõelda. „Igas majas on olemas omad reeglid ja neid tuleb ka austada,” ütles Mäggi.