Kella poole kahe ajal saabus Vao külla põhikolonn tsiklimehi, keda politsei- ja piirivalve pressiesindaja Uku Tampere sõnul oli 360. Põhikolonnis oli ka 20 autot. Hiljem lisandus Tampere sõnul veel 20 kuni 30 tsiklimeest, nii et kokku osales ühissõidus politsei andmetel umbes 400 inimest.

Külalisi tervitama tulnud inimesi oli sadakond, kellest suurem osa olid Vao küla ja selle lähiümbruse elanikud. Inimesed nautisid suveilma ning ootasid peamiselt võimsa tsiklikolonni saabumist külla. Põhiküsimuseks oli, kui palju neid tegelikult kohale tuleb ja mida tsiklimehed siin tegema hakkavad. Üheks uudistajaks oli näiteks Väike-Maarjast kohale tulnud endine kooliõpetaja Aino, kes ootas paljude teiste seas tund aega tsiklimeeste saabumist. "Kuskil pole öeldud, mis kell nad siia jõuavad, aga tulin kohale ja ootan."

Koos tsiklimeeste kolonniga saabus Vao külla ka Rahva Ühtsuse Erakonna (RÜE) liikmed ning nende seas ka RÜE esimees Kristiina Ojuland. RÜE kogus kohapeal allkirju massilise immigratsiooni vastu Eestisse ning ühes internetis antud allkirjadega on neid koos juba umbes 20 000. "Kindlasti jätkame allkirjade kogumist," kinnitas Ojuland. Kohapeal allkirju andnud inimeste peamiseks põhjenduseks oli see, et lihtsalt ei taheta pagulasi rohkem juurde Vao külla ja ka Eestisse. "Nende pagulaste vastu, kes siin on, ei ole mul isiklikult midagi, aga kui neid hakkab hordidena sisse tulema, siis see ei ole päris õige," ütles tsikliga Tallinnast kohale tulnud Maimor.

Vaata lähemalt videost!

Konkreetselt Vao külas ollakse näiteks rahulolematud, miks riik investeerib niivõrd palju raha pagulaskeskuse arendamiseks. "Siin pandi nende majja maaküte, aga kõrvalmajas on talvel 9 kraadi sooja. Samuti põlevad pagulaskeskuse õuelambid ööpäevaringselt, aga meie maja (kõrvalmaja - toim.) kõrval on katkine tänavavalgustuslamp, kuhu lind oli pesa teinud," sõnas kohalik meesterahvas ja viis sõnade kinnituseks reporteri otse sündmuskohale. Kohale tulnud tsiklimeestega rääkides selgus, et aktsiooni laiem mõte on tuua välja Eesti ühiskonnas suuremad probleemid, millele valitsus peaks rohkem tähelepanu pöörama. "Valitsus on võtnud sellise suuna, et võtame pagulased sisse, maksame kõik kinni. Mul ei ole samas pagulaste vastu midagi, aga enne võiks oma inimestega asjad korda saada ja siis võiks edasi vaadata," ütles Soomest kohale tulnud tsiklimees Max.

Rahumeelsel üritusel pagulasi ei nähtud

Kuigi üritus oli seotud ka kohapealse ratsavõistlusega, võis ratsavõistlusel märgata vaid üksikuid tsiklimehi. Kohale jõudnud tsiklimehed moodustasid märkimisväärse osa ratsavõistluse platsi kõrval olevast toiduputkade klientuurist. Pärastlõunase seisuga on üritus kulgenud rahumeelselt ning vähemalt pooled tsiklimehed on Vao külast lahkunud.

Paljud uudistajad, kes olid lootnud Vao külas pagulaskeskuse elanikke näha, pidid pettuma. Nimelt olid keskuse elanikud läinud sama päeva hommikul ekskursioonidele üle kogu Eesti.

Esimesed mootorrattad jõudsid Vao külla täna kohale enne kella ühte, mil kümmekond mootorratturit saabus sinna Vao küla lähistelt. Tänavatel oli motomehi siis ootamas umbes sada kohalikku. 

Hommikul kella 9.15 paiku võis kohalike kinnitusel näha, kuidas pagulased bussidega külast välja sõidutati. Nimelt on pagulased tänase motomeeste külaskäigu ajal erinevatel ekskursioonidel Eestiga tutvumas.

Täna enne kella 11 oli Peterburi maanteel näha kolme suuremat tsiklimeeste kolonni, kes sõidavad Vao küla poole, et seal kohalikele toetust avaldada.

Delfi fotograafi sõnul nägi ta Peterburi maanteelt läbi sõitmas umbes 200 tsiklimeest. Kella 10 ajal kogunesid Tallinna tsiklimehed Järve Selveri juures, kuhu neid tuli kokku sadakond. Sama palju asus teele Pärnust.

Ürituse korraldajate kinnitusel on tsiklimeeste ühissõit Vao külla mittepoliitiline ja mitterassistlik toetusavaldus Vao küla elanikele.

Üritust korraldav end sotsiaalvõrgustikes Johnnie Little’iks nimetav mootorrattur tunnistas 18. juunil Delfile, et ei arvanud ise ka, et üritus nii suureks kasvada võiks. Tol hetkel oli oma Vao külla sõitmise kavatsusest Facebooki teel teada andnuid veidi üle 300 mootorratturi. Praegu on "Tsiklirahva" ürituse lehel end osalema registreerinud üle tuhande inimese.