Ühendkuningriigi Grenaderide kaardiväerügemendi teise pataljoni Nijmegeni kompanii sõdurid saabusid Eestisse eile hilisõhtul ning osalesid pärjapanekutseremoonial koos kaitseväe juhataja kindramajor Riho Terrase ja Ühendkuningriigi suursaadiku Chris Holtbyga. Pärja panekule eelnes tseremoniaalne marssimine Vabaduse väljakul.

Marssi oli uudistama kogunenud ligi sada inimest, eriti noorema publiku seas tekitasid teistmoodi riides olevad sõdurid palju elevust. Tseremoonia lõpus tehti ka ühispilt lastega ja mõni julgem kodanik katsus ka sõdurite kõrget karvamütsi.

Brittide üksus on teeninud nii Iraagis ja Afganistanis ning ka kuninglike residentside valveüksusena. Nijmegeni kompanii sõdurid paiknevad Wellingtoni kasarmutes Londonis ning nende peamine ülesanne on osaleda Ühendkuningriigi riiklikel tseremooniatel. Neid saab tavapäraselt näha Buckinghami palee, Windsori lossi ja Londoni Toweri juures, aga ka Tema Majesteedi kuninganna Elizabeth II sünnipäevatseremoonial.

Grenaderide kaardiväerügement asutati 1656. aastal. Lisaks tseremoniaalülesannete täitmisele valmistub ja treenib üksus regulaarselt ka sõjalisteks ülesanneteks.

Eestis esmakordselt

Esmakordselt osalevad paraadil liitlaste üksused - lisaks Ühendkuningriigile on rühmaga esindatud Ameerika Ühendriigid, Läti, Leedu ja Taani Kuningriik liputoimkondadega.

"Grenaderide kaardiväerügemendi üksuse osalemine Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamise üritustel on üks viise, kuidas Ühendkuningriik saab näidata avalikkusele seda sügavat austust ja tänu Eesti inimestele ja Eesti kaitseväele selle eest, mida me oleme koos saavutanud tiheda koostöö raames Afganistanis. Eesti on Ühendkuningriigi jaoks üks kõige lähematest kaitsekoostöö partneritest ja see partnerlus jätkub kindlasti ka tulevikus," rõhutas Briti suursaadik Eestis Chris Holtby.

"Meile on see suur au ja eriline eesõigus marssida Eestis õlg õla kõrval oma liitlastega, et sellisel viisil Eesti Vabariigi aastapäeva ja Briti-Eesti kaitsekoostööd austada," lausus grenaderide kaardiväerügemendi teise pataljoni Nijmegeni kompanii ülem major Strachan.

Vaata videost, mida arvas major Strachan Eesti sõduritest ja kuidas tähistatakse analoogset üritust ehk kuninganna sünnipäeva Suurbritannias!