Ülemiste vanake tehakse penoplasti plokkidest, mis on spetsiaalselt selle projekti jaoks välja lõigatud ning kogu taies on 3-4 tonni raske. „Plokid ühendatakse oma vahel kettidega ning kraana tõstab ta üles. Ja kui on tuul ka sel päeval, siis mõjub eriti hästi see üks käsi, mis peaks lehvitama,“ rääkis linnapea nõunik Meelis Pai.

Pärast esinemist võetakse skulptuur maha, lammutatakse tükkidest ja utiliseeritakse. „Kus sa nii suurt kuju hoiad püsti? Kui tahaksime säilitada, siis peaksime katma ta epoksüüdiga, mis on aga äärmiselt kallis,“ selgitas Pai.

Hiiglaslik Ülemiste vanake läheb Pai sõnul maksma 20-30 000 eurot. „Materjal üksi on juba kallis. Samas nende miljonite (liiklussõlme maksumus – toim) kõrval ei olegi see nii väga suur summa,“ leidis ta.

Vaata videost, kuidas Ülemiste vanakest püsti pandi!

Ülemiste liiklussõlme avamistseremoonia keskne element on legend Ülemiste vanakesest.

„Ühel hetkel ilmub ei tea kust välja meeletult suur ülemiste vanake, kes teatab, et Tallinn ongi valmis ja uputab linna ära. Seepeale ministrid ja linnapea ütlevad, et ära tee, sest on veel uusi ehitisi tulekul. Siis Ülemiste vanake leebub,“ kirjeldas Meelis Pai Delfile lühidalt vaatemängu sisu.

Ülemiste liiklussõlme ehitustööd algasid 2010 aasta suvel. Kokku rekonstrueeriti ja ehitati 13 km teid, rajati kaks sõidutee tunnelit, üks viadukt, kaks raudteeviadukti, 10 km kergliiklusteid ning kolm kergliiklustee tunnelit.

Ülemiste liiklussõlme kogumaksumus on 99, 2 miljonit eurot, millest Euroopa ühtekuuluvusfondi toetus on 65, 4 miljonit ja Tallinna omafinantseering 33, 8 miljonit.