Keskerakonna suhtes ülimalt kriitiline Olga Sõtnik on otsustanud pürgida europarlamenti üksikkandidaadina. Kuigi ta tunnistab oma pettumust keskerakonnas, kes teda ei toeta, siis välja ta sealt samas ei astu ja loodab siiski arendada erakonna sees sisedemokraatiat ja avatud diskussiooni.

„Olin otsustanud Euroopa parlamenti kandideerida. Kui selgus, et esialgses keskerakonna nimekirjas mulle kohta ei ole, siis otsustasin kandideerida üksikkandidaadina,“ selgitas Sõtnik täna korraldatud pressikonverentsil. Keskerakonnast ta siiski välja astuda ei kavatse.

Keskerakonna eurovalimiste nimekiri pandi paika 18. jaanuari volikogus toimunud salajasel hääletusel ja Sõtnik sinna 12 nime hulka ei kuulunud.

Nüüd annab ta mõista, et vähemalt temal on päris suur kahtlus, kas need valimised viidi ikka läbi täiesti ausalt ja läbipaistvalt. „Ei saa välistada, et see oli pettus. Väga palju hääli said inimesed, kes muidu ei ole erakonnas eriti populaarsed olnud,“ selgitas Sõtnik oma kahtlusi.

Isiklikult rääkides tunnistas naine, et oli pettunud. Arvestades oma varasemat tööd ja tulemusi erakonnas. „Olin pettunud küll. Üllatas, et minu kaasvõitlejad mind ei toetanud.“

Sõtnik tunnistas, et otsus kandideerida Euroopa parlamenti saigi tõuke sellest, et Eestis ei ole keskerakondlastel suurt midagi võimalik teha. „Oleme täielikus isolatsioonis siin.“ Ja seda eeskätt erakonna esimehe Edgar Savisaare sõnavõttude ja tegude tõttu.

Kas Sõtnik näeb teatavat kahte gruppi lõhenemist keskerakonnas sees ja kas võidakse täiesti lahku minna? „Praegu ma pole küll märganud, et minnakse erakonna lõhestumise teed. Mida aga olen märganud, on, et me oleme kaugenenud meie eestikeelsetest valijatest. Ja sellest on väga kahju. Oleme väga selgelt olnud venekeelsete inimeste mängumaal. Kunagi Keskerakond oli ainuke erakond, kes suutis ja tahtis ühendada pigem kogukondi, aga nüüd on jah kõik ikka väga ühte väravasse,“ nõustus Sõtnik. „See on see, mis meid nõrgestab praegu.“

Kuidas nendest vastuoludest siis üle saada? „Olen märganud, et minu kriitikale on mitmed erakonnakaaslased ka positiivselt reageerinud. Hetkel jätkan ikka erakonna sisemist võitlust ja loodan paremat.“

Enda hiljutisi kriitilisi väljaütlemisi, mis on läinud vastuollu eeskätt erakonna esimehe Edgar Savisaare ütlemistega, ta siiski niivõrd erakonna pealiini vastaseks ei pea. „Minu kriitika ei ole olnud vastuolus meie põhikirjaga, meie programmiga. Nüüd erakonna esimehe konkreetsed ütlemised Ukraina teemal olid tõesti vastuolus. Aga see on tema isiklik arvamus. Ja selles küsimuses on pajudel inimestel erakonnas teine arvamus,“ rääkis Sõtnik.

„Loodan, et keskerakond muutuks avatumaks ja tekiks erakonnasisene diskussioon. Olen sellest paljude inimesega rääkinud. Loodan, et oma kriitikaga leian mõttekaaslasi. Vaja on kriitiline mass samamoodi mõtlevaid inimesi,“ leidis Sõtnik.

Savisaare endaga ta europarlamendi valimistel osalemise teemadel rääkinud ei olevat.

Teiste erakondadega liitumise teemadel Sõtnik samuti hetkel spekuleerida ei soovi.

„Ma leian, et poliitikas peavad esindatud olema erineva taustaga inimesed, erineva soo, rahvuse ja teiste vähemuste esindajad,“ rääkis Sõtnik. Europarlamenti pääsedes lubas Sõtnik tegeleda ennekõike teemadega nagu tööpuudus, eriti noorte tööpuudus, väikeste ja keskmiste ettevõtete paremad võimalused, võrdõiguslikkus ning erinevate vähemuste parem kohtlemine. „Soovin, et Eesti ühiskond muutuks tolerantsemaks,“ rääkis Sõtnik. „Meie erakond võiks tagasi minna liberaalsete väärtuste juurde,“ avaldas Sõtnik lootust keskerakonnast rääkides.

Keskerakonna europarlamendi ametlikku valimisnimekirja osutusid valituks erakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar, aseesimehed Kadri Simson ja Enn Eesmaa, riigikogu liikmed Jüri Ratas, Mihhail Stalnuhhin, Aadu Must, Priit Toobal, Aivar Riisalu, Mailis Reps, Ester Tuiksoo ja Yana Toom ning hiljuti parteisse astunud politoloog Kerstin-Oudekki Loone.