Päevakorras oli kohalike omavalitsuste rahastamise teema ning arutelu Siim Kallase Äripäeva artiklis öeldud väidete ja edasiste plaanide üle.

Päras kahetunnist koosolekut vastasid ajakirjanike küsimustele Taavi Rõivas ja Siim Kallas.


Rõivas tunnistas, et avalikkusesse paiskunud erimeelsused saadi koosolekul oluliselt selgemaks. "On täiesti selge, et ei ole põhjust kedagi süüdistada kellelegi noa selga löömises. Kõik küsimused, mis olid, said kenasti küsitud ja vastatud," kommenteeris Rõivas.

"Minu arvates oli see täiesti ebavajalik artikkel Äripäevas," lisas Rõivas. Siiski tunnistas erakonna esimees, et nii Reformierakonna fraktsioonis kui ka juhatuses olid presidendivalimiste ajal väga tugevad kired lõõmamas ning Äripäeva artikkel tõmbas jällegi korraks selle hoo üles. "Tänane arutelu kinnitas taaskord, et need teemad on omavahel selgeks räägitud ja me ei pea nendel lõputult peatuma, saame keskenduda olulistele küsimustele Eesti arengus," rahustas Rõivas.

Kallaste grillimine on ajakirjanduslik liialdus

Tänase Eesti Ekspressi perekond Kallase "grillimise" loo sisu lükkas Rõivas ümber. "Vastupidi, me olime kogu selle protsessi Siim Kallase selja taga ja pürgis koos meie toega väga tähtsale ametikohale. Ei saa öelda, et oleks kuidagi mitte toetatud. Ma arvan, et kõik need jutud grillimistest on tugev ajakirjanduslik liialdus."

"Vist valmistasime pettumuse kõigile neile, kes lootsid suurt skandaali või intriigi. Asjad on tegelikult palju lihtsamad kui esialgu tundusid," märkis Rõivas.

Rõivas ei näe endal süüd presidendivalimiste ajal tekkinud pingete pärast, kui avalikkusele jäi mulje, nagu Rõivas toetaks avalikkuses ühte kandidaati - Siim Kallast - ning kuluaarides Marina Kaljuranda.

Konfliktid tekkisid erakondade vastukäivatest sõnumitest ning presidendivalimiste süsteemist. Rõivas märkis, et kui Reformierakond uuris võimalike kokkulepete kohta teistelt erakondadelt, saatsid erakonnad väga vastukäivaid sõnumeid. Marina Kaljuranna toetuseks saadi vaid sotsidelt toetus ning nii langetas Reformierakonna juhatus 3. augustil otsuse, et toetatakse ainult Siim Kallast. "Eks paraku see tõi kaasa ka selle, et jäime ilma igati heast välisministrist ja kui üldse kellelgi on põhjust Reformierakonna kolmanda augusti otsuse peale pettunud olla, siis loomulikult Marina Kaljurannal, keda me ei toetanud. Ja me toetasime selgelt Siim Kallast," sõnas Rõivas, lisades, et ka sotsiaaldemokraatide kandidaat Eiki Nestor oleks presidendiks valimist väärinud.

Rõivas süüdistab Repsi-Simsoni-Ratase leeri

Rõivas märkis, et valimiskogus oleks president ära valitud saanud juhul, kui Keskerakonna Jüri Ratase, Kadri Simsoni ja Mailis Repsi leer oleks teinud selge valiku, kas toetada Allar Jõksi või Siim Kallast. "Suur osa neist lasi just tühjad sedelid kastidesse ja seetõttu jäi president valimiskogus valimata. Võib öelda, et mõnes mõttes oli selle väga suure tõenäosusega uueneva Keskerakonna esimene selline iseseisev poliitiline initsiatiiv presidendivalimiste vooru läbikukutamine," märkis Rõivas.

Lisaks kritiseeris Rõivas ka seda, kui kiiresti riigikogu vanematekogu erakondadega kokkuleppele jõudmist korraldas. "Sellest protseduurist on vaja õppida ja järeldusi teha," märkis Rõivas, kuid lisas, et lõpptulemusena on ta veendunud, et Eesti sai vaatamata kõigele hea presidendi.

Missugune on aga Taavi Rõivase arvates Siim Kallase roll erakonna juures? "Kindlasti me räägime temaga sellest. Usun, et nagu ka teiste erakonna asutajate kogemus ja seisukohad, on ka Siim Kallase seisukohad erakonnas alati oodatud ja ma loodan, et ta on valmis ka erakonna arengusse panustama." Küsimusele, kas Siim Kallas on nüüd poliitikas tagasi, Rõivas ei vastanud.

Siim Kallas mängis möödunud reedel Äripäevas ilmunud intervjuus mõttega luua uus erakond, millele reageeris teravalt erakonna peasekretär Reimo Nebokat, süüdistades Kallast kremli-meelse Edgar Savisaarega koostöö tegemise soovis.